Епіфаній хоче зустрітись з Святославом через літургію греко-католиків у Софії Київській

16:13, 23.02.2019
Епіфаній хоче зустрітись з Святославом через літургію греко-католиків у Софії Київській

(фото прес-служба ПЦУ)

Митрополит Епіфаній надіслав лист Главі УГКЦ Блаженнійшому Святославу.

 

Про це повідомляє прес-служба ПЦУ

 

 "Предстоятель, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній надіслав листа Главі і Отцю УГКЦ Блаженнійшому Верховному Архієпископу Святославу щодо питань, які стосуються двох Церков", - йдеться в повідомленні. 

 

Як було інформовано представниками УГКЦ, Блаженнійший Святослав, який перебуває закордоном, ознайомився з листом. "Після повернення до України планується особиста зустріч очільників Церков, до проведення якої офіційні коментарі не надаватимуться", - заявили в ПЦУ.

 

Раніше Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії.

 

У своєму зверненні Патріарх Філарет висловив стурбованість цією запланованою подією. На його думку, вона може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні.

 

 

Патріарх вважає, що звершення греко-католицьким духовенством Божественної літургії у соборі Святої Софії може викликати спротив з боку православних українців. Патріарх Філарет також припустив, що цю подію, з метою провокації, може використати Росія, щоб нашкодити українському народові.

 

 

Філарет висловив надію, що УПЦ та УГКЦерква і надалі будуть розвивати свої добрі відносини "в дусі взаємоповаги і любові та спільно служити на благо українського народу". 

 

 

Заяву Філарета активно коментують в соціальних меражах. 

 

 

Так, колишній заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера наголошує, що не існує монополії на право користування святою Софією. "Свята Софія це історичне надбання всього Українського народу, а не лише ПЦУ", - зазначив він.

 

 

За йогословами, Українська Греко-Католицька Церква, щонайменше, є одним із спадкоємців Київської митрополії часів великого князя Володимира.

 

"Причому - з неперервною історичною тяглістю. Нарешті, не треба забувати, що офіційно Русь (Україна) прийняла християнство у 988 році, а неофіційно - набагато давніше. Протягом тривалого часу своєї історії українці підтримували контакти як з Константинополем, так і з Римом. Натомість, розділення церкви на Захід і Схід мало місце значно пізніше - у 1054 році", - зазначив колишній заступник голови ЦВК. 

 

Він наголосив, що порівняння "Собору Святої Софії у Києві і Собору Святого Петра у Римі є недоречними".  

 

 

Як повідомляла УМ, Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав наприкінці богослужіння у неділю, 17 лютого, анонсував проведення Божественної літургії у Софійському соборі в Києві з нагоди свята Благовіщення.