Лідер УГКЦ Святослав Шевчук оголосив прощу до Святої Софії в Києві

10:10, 19.02.2019
Лідер УГКЦ Святослав Шевчук оголосив прощу до Святої Софії в Києві

Святослав Шевчук: Всіх вас я сердечно запрошую долучитися до цієї події (кадр відео)

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав наприкінці богослужіння у неділю, 17 лютого, анонсував проведення Божественної літургії у Софійському соборі в Києві з нагоди свята Благовіщення.
 
Дозвіл на проведення літургії в Святій Софії надав міністр культури України Євген Нищук, який сам є вірянином УГКЦ, пише "Спілка православних журналістів".
 
Як зазначається, 7 квітня кожен охочий зможе взяти участь у богослужінні в християнській духовній святині України.
 
"Я хочу поділитися з вами великою радістю. На наше прохання цього тижня я отримав повідомлення від міністра культури України Євгена Нищука, що 7 квітня, на свято Благовіщення, ми зможемо відправити Божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві. Тому всіх вас я сердечно запрошую долучитися до цієї події…" - сказав Святослав Шевчук.
 

Він додав, що зробить все можливе, щоб всі "змогли достойно взяти участь у цій Божественній літургії".
 
"Тож я урочисто проголошую прощу всієї нашої Церкви до собору Святої Софії у Києві цьогоріч 7 квітня", - наголосив духовний лідер греко-католиків.
 
За його словами, для тих, хто не зможе потрапити в цей день в приміщення собору, на Софійській площі встановлять спеціальні монітори "і всі зможуть взяти участь в літургії аби приступити до Святої Сповіді та Святого Причастя".
 
Глава УГКЦ додав, що спільна мета греко-католиків і представників ПЦУ - створити єдиний Київський патрірахат. 
 
Примітно, що в посланні глави УГКЦ з нагоди століття відновлення соборності народу України та його держави Святослав Шевчук нагадав, що УГКЦ є спадкоємицею Київської Церкви.
 
"Дивовижним втіленням, непорушною святинею Премудрості Божої стала Свята Київська Софія, собор, що донині є промовистим символом первинної цілісності й повноти єдиної та неподільної Київської Церкви", - зазначив він.
 
Також він підкреслив, що поки відсутня єдність церков України, жодна церква не може одноосібно претендувати на храм Софії.
 
"Патріарх Йосиф відчував, що Божественна Мудрість нагадує про завдання відновити первісну єдність нині поділеної Київської Церкви. Лише тоді ми побачимо воістину оновлений собор Святої Софії в Києві. Доки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати стародавній собор Премудрості Божої, Софії Київської. Він має радше бути місцем зустрічі всіх нащадків софійної Київської Церкви, бути нагадуванням, закликом, будителем і надією на наше поєднання в Христі", - зазначив Святослав Шевчук.
 
Як повідомляла "УМ", у листі до новообраного предстоятеля ПЦУ Епіфанія Блаженніший Святослав нагадав, що українські і Греко-католицька, і Православна церква є "церквами Володимирового хрещення, які були зроджені в купелі дніпровських вод". Він додав, що від імені Української греко-католицької церкви простягає руку Епіфанію та усім православним братам, й пропонує почати разом шлях до єдності.