«Розкольницька церква Стамбульського приходу»: Путін лютує через перейменування УПЦ МП

09:32, 21.12.2018
«Розкольницька церква Стамбульського приходу»: Путін лютує через перейменування УПЦ МП

Володимир Путін і очільник РПЦ Кіріл

Президент Росії Володимир Путін відреагував образами в бік об’єднаної помісної церкви в Україні на те, що філіал Російської православної церкви в Україні депутати Верховної Ради змушують вказувати приналежність до країни-агресори.

Про це повідомляє ВВС.

"Те, що сьогодні відбувається у православ'ї, це, як у нас в народі кажуть, розумом не зрозуміти. Це пряме втручання держави у церковне релігійне життя. Такого не було ніколи з часів Радянського Союзу", - сказав президент Росії під час підсумкової прес-конференції 2018 року.

Він переконує, що українська церква залежна від Стамбулу.

"На жаль, в Україні це відбувається, створили об'єднану розкольницьку церкву Стамбульського приходу. Не подобається Московського, буде Стамбульського приходу", - відзначив Володимир Путін.

При цьому, на думку очільника країни-агресора, УПЦ Московського патріархату ледь не повністю незалежна від Москви, "фактично повністю незалежна" і робить все самостійно, в тому числі призначає ієрархів.

Володимир Путін Він підкреслив, що її зв'язок з Москвою виключно духовний - "згадували на проповідях патріарха Московського".

"РПЦ Московського патріархату в Україні, вона... тобто не РПЦ, а Українська православна церква Московського патріархату - вона повністю була незалежна", - сказав він.

"Зараз подивіться, яка залежність настає від Туреччини, від турецького патріархату, там і призначення й інше, дуже багато. І гроші. Я думаю, що це основний мотив Варфоломія - підкорити цю територію, а потім заробляти на цьому", - додав Володимир Путін.

При цьому керівник країни, яка захопила Крим та влаштувала війну на Донбасі лякає Україну кривавими подіями через поділ церковного майна.

"Проте міжнародна спільнота не висловлювала таких занепокоєнь. З обранням голову новоствореної церкви привітали, серед інших, Майк Помпео, Вселенський патріарх Варфоломій та голова УГКЦ Святослав, а про його обрання повідомило й офіційне видання Святого Престолу", - відзначає видання ВВС.

Нагадаємо, депутати підтримали перейменування УПЦ МП після створення Православної церкви в Україні.