На Львівщині вшановують загиблого під Ясинуватою воїна Івана Сперелупа (фото)

19:58, 08.05.2018
На Львівщині вшановують загиблого під Ясинуватою воїна Івана Сперелупа (фото)

Мешканці Львівщини прощаються і віддають останню шану полеглому захиснику України – старшому  солдату 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила 21-річному Іванові Сперелупу за маршрутом траурної процесії.

 

Про це повідомляють земляки і бойові побратими захисника України в соцмережах у вівторок.

 

Зокрема, із воїном-контрактником мали почати прощатися в місті Вінники під Львовом, 8 травня, о 21.00. вже о 10:00 полеглого воїна зустрічатимуть на в’їзді в його рідне місто Ходорів Жидачівського району Львівської області.

 

 

Панахида й прощання з Іваном Сперелупом відбудеться 9 травня 2018 року о 19.00 у  Ходорові (вулиця Грушевського, 60).

 

У четвер, 10 травня 2018 року, о 12:00 у Ходорові відбудеться чин похорону старшого солдата 24-ї ОМБр імені Короля Данила.

 

 

"Ваня Сперелуп був відповідальним, веселим, доброзичливим. Як мєхвод - просто ас; сам в мазуті, але машина його завжди була "ляля". Міг відремонтувати в ній все що завгодно, з заплющеними очима. Ще й іншим допомагав", - розповідає один з колишніх офіцерів його підрозділу Роман.

 

 

Як розповів його комбат, в неділю, 6 травня після обіду, спостерігачі батальону помітили диверсійно-розвідувальну групу противника, що рухалась балочкою на правому фланзі, в стик двох позицій, ділянкою з обмеженою видимістю. З метою недопущення проникнення противника в глибину оборони, командиром ВОПу було прийнято рішення на висування БМП на вогневий рубіж.

 

Іван та екіпаж його машини рушили на визначений рубіж польовою дорогою, якою перед тим кілька місяців користувалися військові, і навіть безпосередньо за кілька годин перед тим пройшла машина.

 

Звідки взялась там міна - чи була залишена давно і лиш тепер дочекалася свого часу, чи була зараз встановлена ДРГ противника - ще з'ясовується. Принаймні, згідно формулярів мінних полів, на данній місцевості її не мало було бути взагалі. Але - була. Під час ведення вогню та маневру стався наїзд БМП на вибуховий пристрій. Пролунав вибух...

 

Як повідомляється на сторінці 24-ї бригади у Facebook, в результаті підриву механік-водій старший солдат Іван Вікторович Сперелуп отримав поранення, несумісне з життям, а двох його товаришів було контужено. Звичайно, побратими зреагували миттєво і в результаті бойового зіткнення ДРГ противника відступила на свої позиції. Дії особового складу підрозділу не дали можливості проникнення ворога в глибину зони відповідальності сил ООС. От тільки 21-річний Іван Скоролуп занадто рано перейшов у Небесний Батальон Захисників України...

 

«Пам'ятаю, як у нас колись під час навчань загорілась беха, - згадує друг Вані, Сашко. - Іван зреагував миттєво: виліз через свій люк, випустив десант через задні люки, які заклинило, і лиш потім кинувся гасити полум'я».

 

Іван Сперелуп служив в 24 бригаді ЗСУ з 13 жовтня 2016 року. Захищав рідну землю на гарячому напрямку біля Золотого й Попасної, останнім часом коло Новгородського.

 

У воїна залишилася мати.

 

Це перша бойова втрата з початку операції Об’єднаних сил.

 

Як повідомляла «УМ», Іван Сперелуп загинув під час патрулювання району оборони поблизу с. Новоселівка (Ясинуватський район) на Горлівському напрямку внаслідок підриву БМП на керованому фугасі. На місце засідки прибула резервна група з найближчого опорного пункту, по якій бойовиками ворожої ДРГ було відкрито вогонь. Після короткого вогневого зіткнення бійці ЗСУ знищили трьох бойовиків.