Керівник ДАІ - хабарник із Полтавщини Блажківський втік до Криму

12:53, 29.11.2017
Керівник ДАІ - хабарник із Полтавщини Блажківський втік до Криму

Петро Блажківський вимагав "данину" у підлеглих, а незгодним влаштовував перевірки (Українська правда)

Карівник Державної автомобільної інспекції у Полтавській області Петро Блажівський засуджений за хабарництво на 7 років із конфіскацією майна. Покарання він не відбуває, бо втік в окупований Росією Крим.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Слідство навело у суді чотири епізоди отримання Блажівським хабарів на загальну суму 10 500 доларів.

У 2014-му Петро Блажівський вимагав від підлеглих щомісячно платити йому від 1000 до 4000 доларів «за прихильне ставлення до них під час проходження служби в підрозділах ДАІ та можливість продовжувати працювати на займаних посадах».

Як розповіли свідки, сума хабарів залежала від кількості населення, яке проживає на території обслуговування того чи іншого підрозділу.

Петра Блажівського затримали наприкінці грудня 2014-го у лікарняній палаті, коли він отримав через посередника $1 тис. від одного із своїх підлеглих. Портфель з грошима Блажівський викинув через вікно. Серії та номери виявлених у портфелі доларів співпали з тими, які були видані правоохоронцями для передачі в якості хабара.

До кінця листопада 2015 року Петро Блажівський систематично брав участь у судових засіданнях. Він відмовлявся давати свідчення, заявивши, що оголосить їх наприкінці розгляду справи. Однак потім зник, і у грудні 2015 року був оголошений у державний розшук.

СБУ Полтавщини зазаначає, що петро Блажківський переховується в родичів у Джанкої та Севастополі.

Під час судових засідань проти екс-керівника свідчив колишній начальник Центру надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування міста Миргорода, Миргородського, Великобагачанського, Шишацького районів Полтавщини.

Свідок розповів, що одразу після призначення Блажівський зібрав усіх начальників МРЕВ, які по одному заходили в його кабінет, а він на папері писав суму, яку необхідно було сплатити за те, щоб залишитися на посаді, а також суму щомісячних хабарів.

Від нього Блажівський зажадав $5 тисяч за збереження посади та по $1,5 тисячі щомісяця, а у разі несплати погрожував перевірками та подальшим звільненням.

За словами свідка, спочатку він грошей не платив, і в результаті зіткнувся з проблемами на роботі, постійними перевірками і погрозами звільнення. Тоді він заплатив $1500, після чого Блажівський на аркуші паперу написав, що він винен ще $5 тисяч за посаду та $6 тисяч за 4-5 місяців роботи. Після сплати грошей перевірки припинились.

Свідок зазначив, що Блажівський відмовлявся брати гривні, вимагаючи саме долари.

За схожою схемою Петро Блажківський діяв і щодо інших підлеглих. Одного з них у лютому 2015 року засудили до умовного терміну за хабарництво.

Суд зазначив, що покази цих свідків підтверджуються слідчими експериментами, протоколами аудіо- та відеоспостереження, записами телефонних розмов тощо.

У колишнього керівника ДАІ Полтавщини суд конфіскував кілька золотих злитків, 38 тисяч доларів, 6870 євро, майже 959 тисяч гривень, які були вилучені під час обшуку квартири Блажівського.

Вирок ще не набув чинності, оскільки ще не спливли терміни апеляційного оскарження.

Видання "Наші гроші" відзначає, що двоє братів Петра Блажівського також працювали у системі ДАІ. Так, Мар’ян Блажівський свого часу очолював УДАІ Дніпропетровської області, а Іван Блажівський обіймав посаду начальника ДАІ Севастополя.