Залишки пам’ятника УПА в Грушовичах пустили на мощення доріг

15:25, 22.11.2017
Залишки пам’ятника УПА в Грушовичах пустили на мощення доріг

Демонтаж пам’ятника в Грушовичах (фото із соцмереж)

Залишки в Грушовичах пустили на мощення доріг для того, щоб українці не зробили із них реліквію.

Про це повідомляє видання naTemat.pl.

Голова ґміни Стубно, яка відноситься до Перемишльського повіту, Януш Слабіцький не лише ініціював знесення пам’ятника загиблим воїнам УПА, але і наказав рештки монументу використати при будівництві доріг.

"Каміння було утилізовано. Служить польському суспільству. З них були зроблені дороги", - заявив Януш Слабіцький.

Він  додав, що не хотів, аби рештки пам’ятника дісталися українцям.

"Я очікував, що бандерівці захочуть зробити з них реліквії і національну святиню. Тому я їм це унеможливив. Цинічно зрештою. У іншій ситуації я повернув би це каміння, але знаючи, про що йдеться, ми зробили так, як я сказав", - наводить слова керівника ґміни польське видання

Він додав, що нема найменшого шансу на відбудову цього пам'ятника. За його словами, відбудова можлива лише у випадку зміни влади.

Наразі місце, де стояв пам’ятник воїнам УПА виглядає так:



Як повідомляла "УМ", у маленькому селі Грушовичі знесли пам’ятник воїнам УПА. Село не має власної адміністрації, а наказ про знесення меморіалу дав місцевий голова. Міністерство культури польщі заявило, що меморіал у Грушовичах знесли законно. За останні три роки в Польщі сплюндровано понад 15 українських пам’яток, а голова Інституту нацпам’яті Польщі порівнює Бандеру зі Сталіном та Гітлером.