Дуда отримав більше влади на час головування Польщі у ЄС

11:11, 29.07.2023
Дуда отримав більше влади на час головування Польщі у ЄС

Польща надала президенту розширені повноваження під час головування в Європейському Союзі

Сейм Польщі прийняв законопроєкт, який надає президенту країни більше повноважень під час періоду головування Польщі в Європейському Союзі у першій половині 2025 року. Цей закон передбачає зміцнення ролі президента у співпраці органів влади в контексті ЄС, що дасть можливість країні ефективніше представляти свої інтереси на європейській арені.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє RMF FM.

 

Нові заходи надають главі держави більше повноважень у проведенні європейської політики за рахунок уряду. Законопроєкт був представлений президентом Анджеєм Дудою, і всі три читання були проведені Сеймом у п'ятницю. 238 депутатів підтримали ухвалення законопроєкту, 210 були проти і шестеро утрималися.

 

Під час попередніх голосувань Сейм відхилив пропозицію опозиції відхилити закон в цілому; пропозиції меншості також були відхилені. Тепер законопроєкт перейде на розгляд Сенату.

 

Спочатку Сейм не планував обговорювати ініціативу, однак поспіх пов'язаний з майбутніми виборами. В опозиції вважають, що Анджей Дуда побоюється, що після жовтня йому доведеться співпрацювати з новим опозиційним урядом, і тому хоче законодавчо гарантувати свій вплив на проведення зовнішньої політики.

 

Під час роботи в Сеймі президентський проєкт підтримала фракції керівної партії "Право і справедливість" (ПіС), тоді як представники опозиції поставилися до пропозиції критично. На думку опозиції, нові правила є неконституційними, а мотивацією їхнього запровадження є страх втратити владу і, відповідно, втратити вплив на європейську політику з боку ПіС.

 

Закон про співпрацю органів влади під час головування Польщі в Раді ЄС визначає принципи співпраці уряду з президентом, Сеймом і Сенатом у питаннях, пов'язаних з членством Польщі в ЄС.

 

Відповідно до закону, уряд має подавати президенту пропозиції щодо кандидатур на наступні посади: члена Європейської комісії, члена Рахункової палати, судді Суду ЄС, Генерального адвоката Суду Європейського Союзу, члена Економічного і соціального комітету, члена Комітету регіонів і директора Європейського інвестиційного банку. Президент повинен дати згоду або відмовити у призначенні відповідних кандидатів протягом 14 днів.

 

Закон також передбачає, серед іншого, що уряд після консультацій з президентом Польща визначає пріоритети для головування в Раді Міністрів і представляє відповідним органам Сейму і Сенату інформацію про ці пріоритети. Рішення про позицію Польщі на засіданні Європейської Ради або міжнародній зустрічі за участю ЄС приймає уряд за погодженням з президентом.

 

Нагадаємо, в п'ятницю Сейм Польщі також повторно ухвалив закон Про Державну комісію з розслідування російського впливу", відкинувши вето Сенату і проігнорувавши критику ЄС та Венеційської комісії.

 

Колегія комісарів Європейського Союзу вирішили розпочати провадження щодо порушення Польщею законодавства ЄС  у зв'язку з цим законом. Закон передбачає, що комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам, ухвалення "шкідливих рішень" тощо у період з 2007 по 2022 рік.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда зустрілися у Луцьку, щоб вшанувати жертв Волині 9 липня.