День Європи: над будівлею Єврокомісії підняли прапор України

13:20, 09.05.2023
День Європи: над будівлею Єврокомісії підняли прапор України

У ЄС запевнили, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно (Скріншот відео)

У День Європи біля будівлі Європейської комісії поруч зі стягами ЄС був піднятий державний прапор України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

 

«Сьогодні ми піднімаємо український прапор у серці Європи. Відзначаючи День Європи, ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку і солідарність з Україною та її народом», – йдеться у повідомленні комісії.

 

У ЄК додали, що Європа була поруч з Україною, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року. 

 

«Ми все ще там сьогодні. І ми будемо там стільки, скільки буде потрібно», – запевнили у комісії, додавши відео підняття прапора України.

 

Як повідомляла УМ, цьогоріч Україна вперше 9 травня відзначає День Європи синхронно з Європейським Союзом. Такий указ напередодні видав  президент Володимир Зеленський. 

 

День Європи – свято Євросоюзу, для якого обрали день проголошення так званої Декларації Шумана, тобто виступу міністра закордонних справ Франції Робера Шумана 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом.  

 

Дотепер в Україні це свято припадало на третю суботу травня. Рівно два десятиріччя тому, навесні 2003 року, таке рішення ухвалив президент Леонід Кучма, що побоювався розлютити проросійську п’яту колону у разі, якби датою святкування стало "європейське" 9 травня.