Країни ЄС не задоволені коментарями Макрона щодо росії

12:15, 13.12.2022
Країни ЄС не задоволені коментарями Макрона щодо росії

У коментарях Макрона немає нічого нового. (Фото: Christophe Ena/)

В інтервʼю французькому телеканалу TF1 3 грудня Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Європі необхідно підготувати майбутню архітектуру безпеки, а також подумати, «як дати гарантії росії у день, коли вона повернеться за стіл переговорів».

 

Кілька країн Європейського Союзу офіційно висловили своє невдоволення через ці слова.

 

Як інформує УМ, про це пише агентство Reuters із посиланням на дипломатичні джерела.

 

Чехія, яка головує в Раді ЄС, допомогла європейським дипломатам організувати демарш. За інформацією джерел Reuters, у неофіційному документі перелічені аспекти співпраці та діалогу з рф щодо безпекових питань, починаючи від документа «росія — НАТО» 1997 року до пропозицій від грудня 2021 року, що включали гарантії, яких вимагає росія.

 

Серед прихильників демаршу були країни Балтії — Естонія, Латвія та Литва, а також Польща та Словаччина. Агентству не вдалося встановити, скільки країн загалом виступили за цей крок, і чи підтримали його чехи.

 

Міністерства закордонних справ Франції, Чехії та Словаччини не відразу відповіли на запити про коментарі. МЗС Польщі від коментарів відмовилося.

 

Виступаючи перед журналістами 9 грудня, представник президента Франції сказав, що у коментарях Макрона немає нічого нового. Він додав, що слова французького президента відповідають тому, що заявляла Україна, а саме, що після закінчення війни будуть переговори.

 

«Насправді існує невідповідність між, з одного боку, певними рухами чи певними людьми, які намагаються... виділити фрагмент речення поза його контекстом, і реальною роботою, яку ми виконуємо, яка справді робиться без труднощів», — сказав французький чиновник.

 

В Офісі президента України також відреагували на слова Макрона. Радник голови ОП Михайло Подоляк сказав, що виведення військ і покарання всіх причетних до війни з Україною можуть стати запорукою для гарантій безпеки росії.

 

Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США відкриті до переговорів, але зазначив, що буде говорити з путіним тільки в тому випадку, якщо рф продемонструє зацікавленість у припиненні війни. Україна заявляє, що переговори можливі лише за умови, що росія виведе свої війська з усіх українських територій, включно з Кримом.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародна конференція «Солідарність з українським народом» розпочалася в Парижі. Вона організована спільно Францією та Україною.