Охолодження, а не замороження: Резніков озвучив прогнози щодо війни

13:51, 17.08.2022
Охолодження, а не замороження: Резніков озвучив прогнози щодо війни

Міністр Резніков любить стріляти на снайперську відстань. (facebook.com/reznikovoleksii)

Міністр оборони Олексій Резніков переконаний, що наразі в Україні не можливе "замороження" війни, як це було, коли росія окупувала Донбас.

 

Втім, на його думку,  можливим є таке собі «охолодження», тобто пониження активності бойових дій. 

 

Як інформує Україна молода, про це Резніков сказав у інтерв'ю "Голосу Америки", оприлюдненому в середу.

 

"Я не думаю, що можливий варіант заморожування. Можливий варіант пониження активності, залежно від того, який сезон. І знову ж таки, сучасна війна – це війна ресурсів. Ресурси, звісно, виснажуються з обох сторін. І, відповідно, кожна сторона потребує часу на відновлення", - каже глава Міноборони.

 

І додав, що зараз ситуація на полі бою в Україні складна, але контрольована. Росіяни щоденно роблять спроби наступу на різних ділянках, але великого просування не мають.  Тоді як Україна буде домагатися повної деокупації та виходів на кордони станом на 1991 рік.

 

"Кінцева історія – це перемога України, відновлення станом на 1991 рік. Це головний план", – наголосив він.

 

За його словами, російські війська, згідно з різними даними, втратили мінімум третину свого бойового потенціалу, який був застосований під час нападу на Україну.

 

Зокрема, росіяни втратили 30% свого елітного корпусу – десантників, морських піхотинців, спецпризначенців, причому офіцерського та сержантського складу і у віці в середньому 35 років.

 

Пан Резніков підкреслив, що на підготовку цих фахівців було витрачено близько 15 років. 

 

Міністр оборони додав, що та кількість ворожих літаків і вертольотів, які збили ЗСУ, свідчить, що Росія втратила "до тисячі пілотів різного рівня, а це означає, що втрачена еліта льотна, яка може літати вночі, виконувати певні маневри", і цей ресурс теж потребує відновлення.

 

"Тому, скажімо, охолодження ситуації з погляду бойових зіткнень можливе. "Замороження" того, що люди хочуть називати "конфліктом", я не бачу, бо це не є конфлікт. Це – війна. Війна на виживання. І ми будемо захищати себе, щоб вижити", – підсумував Олексій Резніков.

 

За даними Міноборони, зараз росія накопичила близько 115 боєздатних батальйонно-тактичних груп, з них 105 – реально застосовуються для відновлення боєздатності. Сумарно це близько 135 000 осіб.

 

"Але це суміш, там і найманці, і приватні компанії, і псевдомобілізовані, і мобілізовані студенти з ОРДЛО, і росгвардія, і професійні військові", – зазначив Резніков.

 

І зауважив, що ворога не можна недооцінювати, але це точно вже не "друга армія світу". До того ж, росія має багато ресурсу на арсеналах, але ресурси ці застарілі.

 

Тоді як Україна не втратила жодної ракетної системи залпового вогню HIMARS за час використання у війні з росією.

 

"Абсолютно відповідально можу сказати, жодної HIMARS не втрачено. Тому коли ви читаєте в російських ЗМІ чи медіа, чи соцмережах, що солдат Іванов з "Калашниковим" увірвався і побачив вантажівку, в якій він знищив автоматом Калашникова одночасно 12 HIMARS, можете просто посміятися, покрутити біля скроні та сказати - ну така у них система пропаганди. Це нісенітниця", - сказав Резніков.

 

Як повідомляла «УМ», офіційний Київ вважає, що незаконно побудований російськими окупантами Кримський міст має бути знищений Збройними силами України як законна військова ціль.