Зеленський закликав країни Африки не мати справ з російськими колонізаторами

19:48, 04.08.2022
Зеленський закликав країни Африки не мати справ з російськими колонізаторами

Зеленський спілкувався з представниками ЗМІ з Нігерії, ПАР, Кенії та Гани. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський закликав політичних лідерів африканських країн не приймати офіційних осіб з росії та не планувати їхні візити до своїх країн.

 

Також глава держави назвав війну росії проти України «колоніальною».

 

Як інформує Україна молода з посиланням на Офіс Президента, про це Зеленський сказав під час онлайн-зустрічі з африканськими журналістами у четвер. Зокрема, глава держави спілкувався з представниками ЗМІ з Нігерії, ПАР, Кенії та Гани.

 

«Не можна приймати офіційних осіб із росії, які приїжджають і показують себе мирними людьми. Приїжджають до вас, тому що їх ніде не приймають, майже скрізь від них усуваються», - сказав глава держави.

 

І додав: «Вони приїжджають до вас, тому що не ведуть війну на вашому континенті. Вони не знають, як підняти економіку у своїй країні. Вони шукатимуть майданчики, де можуть сіяти хаос».

 

За його словами, «дипломатична ізоляція (росії – Ред.) – це правильно, а світ має повернутися до них спиною».

 

«Росія - колонізатор, який хоче знищити нашу державу», - додав Зеленський і закликав журналістів «донести до кожної сім'ї на африканському континенті, що ми – миролюбні люди».   На його думку, «ми не різні з вами, у нас – однакові цінності».

 

Президент зазначив, що росія інвестує в африканський континент менше ніж 1% від усіх інвестицій в Африку.

 

«Це їхня віра у майбутнє африканського континенту. росія не інвестує у вас. Вона інвестує політично. Вони розповідають, що вони спадкоємці СРСР», - сказав він.

 

Володимир Зеленський переконаний, що в майбутньому Україна та держави Африки матимуть багато спільних економічних проектів. І наголосив, що Україна готова гарантувати харчову безпеку африканського континенту, а також прагне розширювати зв’язки з країнами Африки.

 

Україна також прагне до культурного обміну. Крім того, наша держава має одну з найрозвиненіших IT-індустрій у світі, дуже високий рівень цифрових послуг для населення й готова ділитися цим досвідом.

 

За його словами, восени заплановане турне міністра закордонних справ України державами Африки.

 

«Я не можу зараз зробити цього через війну. Планував до війни, і впевнений, що після війни це зроблю», – додав глава держави. І нагадав, що вже після початку повномасштабного вторгнення росії провів телефонні розмови з лідерами багатьох африканських країн.

 

«Я вважаю, що Африканський континент – це недооцінена територія, недооцінені країни й потенціал людей. Тому що я знаю, наскільки недооцінений також наш край і наші люди. І зараз через блокування портів увесь світ побачив, скільки всього робила Україна і скільки вона може зробити», – резюмував Президент.

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський неодноразово закликав світ визнати росію спонсором тероризму.