У Гадячі пропонують підписати символічну угоду Польщі та України про боротьбу з Московією

15:23, 07.06.2022
У Гадячі пропонують підписати символічну угоду Польщі та України про боротьбу з Московією

Заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач. (pap.pl)

Угоду про добросусідство між Україною і Польщею заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач запропонував підписати саме у Гадячі Полтавської області.
 
Це місце є символічним, оскільки в 1658 році було підписано угоду між Річчю Посполитою і козацькою старшиною про боротьбу з московським царством.
 
Як інформує Україна молода, про це він заявив це в коментарі PAP.
 
«Можна було би подумати над тим, чи місцем підписання нової угоди про добросусідські відносини між Україною і Польщею не міг би бути Гадяч в Україні, це символічне місце»,- заявив Пшидач.
 
Він нагадав, що в 1658 році там була підписана Гадяцька угода між Річчю Послопитою і Гетьманщиною, що передбачала, зокрема, спільну боротьбу з московським царем Олексієм I.
 
Заступник міністра підкреслив, що визрів момент підписання нової угоди між Києвом і Варшавою, оскільки попередній у 1992 році був підписаний в іншу епоху, коли Польща і Україна перебували в іншій реальності.
 
«Україна чітко підтримала прозахідний курс, зробила ставку на якомога кращі відносини з Польщею і починає частіше повертатися до історії, яка нас об’єднувала»,- підкреслив польський дипломат.
 
У контексті поглиблення відносин між Польщею та Україною Пшидач звернув увагу на створення в липні 2020 року й інтенсифікацію роботи Люблінського трикутника (Польща, Литва, Україна). Метою його діяльності зараз є відновлення територіальної цілісності України й інтеграція України до ЄС і НАТО.
 
Він зауважив, що після підписання нової угоди про добросусідство Варшава і надалі працюватиме над тим, щоб “Україна інтегрувалася до євроатлантичних структур і таким чином зближувалася із Заходом”.
 
Як відомо, під час свого виступу у Верховній Раді України 22 травня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що настав час укласти новий договір про добросусідство, який “врахує те, що ми, українці і поляки, збудували у наших відносинах хоча б упродовж останніх місяців”. 
 
Дуда зауважив, що символічним було б підписати таку угоду між Україною та Польщею до січня 2023 року, коли відзначатиметься 160-та річниця початку Січневого повстання, під час якого поляки та українці боролися проти панування російської імперії.
 
Президент України Володимир Зеленський підтримав ініціативу Дуди щодо укладення нової угоди, що сприяло б збереженню теплих відносин між народами.
 
Як відомо, після широкомасштабного збройного вторгнення рф в Україну Польща стала основним гуманітарним та логістичним хабом для України, звідки, зокрема, надходить найбільше військової допомоги в Україну.
 
Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда досягли домовленості про двосторонню угоду, яка має спростити перетин кордону між країнами.