Прем'єр-міністр Хорватії вибачився перед українцями за заяви президента

09:49, 26.01.2022
Прем'єр-міністр Хорватії вибачився перед українцями за заяви президента

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович вибачився перед українцями. (twitter.com/VladaRH)

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович вибачився перед українцями за скандальну заяву президента країни Зорана Мілановича.

 

Як інформує УМ, відповідну заява прем’єра розміщено на twitter-сторінці хорватського уряду.

 

"Враховуючи те, що в України наших солдатів немає, а контингент, який знаходиться у Польщі, вже повернувся, я не знаю, яких саме військових має намір вивести президент. Його заява про корупцію в Україні – це не наша позиція, і я від імені уряду прошу вибачення перед українцями за такі недолугості",- заявив він.

 

Нагадаємо, що у вівторок 25 січня президент  Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО і у разі ескалації з Росією Загреб максимально дистанціюється від подій.

 

Відповідаючи на запитання, як Хорватія відреагує на ситуацію в Україні, Міланович сказав:

"Ми не будемо мати з цим нічого спільного, і не маємо нічого. Якщо буде ескалація, ми виведемо (з регіону) останнього хорватського солдата… Україні не місце в НАТО. Коли Україна змінила владу, тоді цей рух, який не був демократичним, був переворотом, під час якого було вбито 50 людей".

 

На цю заяву вже відреагувало українське МЗС, запросивши посла Хорватії Аніцу Джамич.

 

"Хорватський президент продемонстрував своє зневажливе ставлення і невдячність за допомогу, яку Україна та українці надавали Хорватії під час її боротьби за незалежність, а також в боротьбі з руйнівними пожежами минулоріч. Але ми впевнені, що ця невдячність є його особистою рисою і не поширюється на хорватський народ, з яким нас єднає дружба і взаємна повага", - заявили у МЗС.

 

Як повідомляла УМ, президент Хорватії також вважає, що Україні — не місце в НАТО.