Спікер Ради не отримував сповіщення про підозру Порошенку – Геращенко

13:00, 28.12.2021
Спікер Ради не отримував сповіщення про підозру Порошенку –  Геращенко

Нардеп Ірина заявила про чергове грубе порушення закону за сфабрикованою проти лідера опозиції справою. (Фото: Фейсбук Iryna Gerashchenko)

Голову Верховної Ради Руслана Стефанчука слідчі органи досі не повідомили про вручення підозри лідеру «Європейської солідарності» Петру Порошенку, як того вимагає Кримінально-процесуальний кодекс.

 

Як інформує УМ, про це 28 грудня повідомила  нардеп Ірина Геращенко у Фейсбуці.

 

«Стаття 482-2 КПК України вимагає, аби «орган або посадові особи, які затримали народного депутата України, повідомили йому про підозру або застосували до нього запобіжний захід, або здійснили інші слідчі дії (крім обшуку та негласних слідчих (розшукових) дій), зобов’язані негайно, але не пізніше 24 години з моменту вчинення таких дій, повідомити про це Голову Верховної Ради України», — написала нардеп.

 

Геращенко повідомила, що у вівторок вранці нардепи від «Євросолідарності» відвідали голову Верховної Ради. «З’ясувалося, що він ніяких офіційних повідомлень не бачив/не отримував, хоч від дня «підозри» пройшло вже не 24, а 124 години. Чергове грубе порушення закону за сфабрикованою проти лідера опозиції справою», — резюмувала нардеп.

 

Нагадаємо, що 23 грудня Офіс генпрокурора підписав підозру Порошенку в державній зраді через постачання вугілля з окупованого Донбасу. За версією слідчих, Порошенко у 2014 році зірвав постачання вугілля з ПАР і дозволив організувати поставки з окупованого Донбасу.

 

У справі про постачання вугілля з окупованого Донбасу проходять також голова політради «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук і колишній міністр енергетики Володимир Демчишин.

 

Порошенкові підозру не вручили, і він виїхав з країни з робочими візитами. 21 грудня він повідомив, що повернеться до України в першій половині січня.

 

Як повідомляла УМ, партія «Європейська солідарність» вважає, що для «оголошення політично вмотивованої фейкової підозри Петру Порошенку» Володимир Зеленський свідомо обрав момент закордонного відрядження п’ятого президента.