«Слуги» анонсували відкликання частини депутатів

13:11, 27.12.2021
«Слуги» анонсували відкликання частини депутатів

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Частину місцевих депутатів від «Слуг народу» керівництво партії планує  відкликати уже на початку лютого наступного року.

 

Таке рішення відбудеться за процедурою імперативного мандату.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила голова партії Олена Шуляк у інтерв’ю агентству Інтерфакс -Україна.  

 

«Наступного року обов’язково будемо застосовувати імперативний мандат до місцевих депутатів. На сьогодні всі обласні організації готують відповідні списки. Такі рішення розглядатиме національна рада громад. 

 

Добре, що такий механізм на законодавчому рівні можна застосовувати, щоб відкликати місцевих депутатів, але водночас шкода, що він не поширюється на народних", - сказала Шуляк.

 

Водночас вона не сказала, до якої кількості народних обранців на місцях може бути застосовано імперативний мандат. 

 

«Поки цього ніхто не зможе сказати, бо обласні організації лише зараз отримали завдання надати списки таких депутатів. І вони повинні проаналізувати, чому саме до цих людей рекомендуватимуть застосувати імперативний мандат. 

 

Навряд чи хтось хотів би застосувати цей механізм в особистих цілях чи для покарання когось неугодного. Це серйозна санкція, тому в кожному конкретному випадку будемо ретельно вивчати перш ніж прийняти остаточне рішення", - зауважила очільниця партії "Слуга народу".

 

За словами Шуляк, для обласних організацій політсили визначено дедлайн для підготовки таких списків - до кінця цього року. При цьому вона зауважила, що є прихильницею застосування процедури імперативного мандату і до народних депутатів України, проте вважає, що відповідної кількості голосів у Верховній Раді не знайдеться.

 

«Наприклад, застосувати таку санкцію можна було би до деяких депутатів, які переходять від "Слуги народу" до так званого міжфракційного об'єднання "Розумна політика". Самі вони не хочуть виходити з фракції "Слуга народу".

 

Списочники, наприклад, добре розуміють, що тоді втратять мандат, але й чесно собі не можуть зізнатися, що їх обрали, бо голосували за політсилу Володимира Зеленського, а не за умовного Романа Соху. Тому я прихильниця імперативного мандата на всіх рівнях!", - сказала Олена Шуляк.

 

Раніше очільниця «Слуги Народу» Олена Шуляк на форумі депутатів місцевих рад в Одесі нагадала, що норма про імперативний мандат може бути застосована до місцевих депутатів, які не виконують програму партії, не входять до фракції «Слуга Народу» у місцевій раді, які працюють не на благо виборців. 

 

Відкликання місцевого депутата можливе за рішенням керівного органу партії.

 

Імперативний мандат — це правило, згідно з яким депутат представницького органу влади зв'язаний наказами виборців і протягом усієї своєї діяльності відповідальний перед ними. При цьому законодавчо закріплена можливість дострокового відкликання депутатів, що не виправдали довіри виборців.

 

Депутата місцевої ради можна відкликати тільки за певних обставин, які викладені у ст. 37 Закону "Про статус депутатів місцевих рад". Відкликати депутата місцевої ради за народною ініціативою можна не раніше ніж через рік з моменту набуття ним повноважень (ч.1 ст.38 Закону). Право вносити таку пропозицію мають місцева організація політичної партії, від якої його обрано депутатом, а також громадяни України, які є виборцями відповідного виборчого округу.

 

Як повідомляла УМ, Давид Арахамія не вірить у розпад монобільшості.