Загроза інтересам народів: Росію розкритикували за знищення супутника на орбіті

10:56, 17.11.2021
Загроза інтересам народів: Росію розкритикували за знищення супутника на орбіті

Збитий супутник "Космос 1408" розлетівся на 1500 шматків космічного сміття і сотні тисяч дрібніших уламків. (Коллаж gamingdeputy.com)

Знищення протисупутниковою ракетою старого супутника «Космос 1408», який  розлетівся на 1500 шматків космічного сміття і сотні тисяч дрібніших уламків, «загрожує інтересам усіх народів».

 

Як повідомляє Україна молода, такою є реакція провідних світових держав на випробування російської ракети.

 

Зокрема, єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що шматки знищеного супутника становлять загрозу для інфраструктури ЄС на орбіті та астронавтів, які працюють на Міжнародній космічній станції, пише Politico.

 

"Це випробування протисупутникової зброї спричинило утворення значної кількості сміття такого розміру, що може загрожувати космічній діяльності Європейського Союзу, а також діяльності наших держав-членів", - заявив пан Бретон.

 

І наголосив: "Запуск становить серйозну небезпеку для наших астронавтів, які зараз перебувають на Міжнародній космічній станції, і викликав надзвичайні процедури для їх захисту".

 

Єврокомісар сказав, що наразі жоден із супутників ЄС, включаючи супутники системи спостереження за Землею Copernicus або служби геолокації Galileo, не постраждав.

 

Тоді як офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив напередодні, що Росія провела випробування протисупутникової зброї, після якого на орбіті Землі утворилися уламки, що становили загрозу МКС.

 

Адже збитий супутник "Космос 1408" розлетівся на 1500 шматків космічного сміття і сотні тисяч дрібніших уламків, які, за словами, пана Прайса, "зараз загрожують інтересам усіх народів".

 

Офіційний Вашингтон заявив, що через уламки екіпажу станції довелося сховатися в кораблях "Союз" та Crew Dragon на випадок, якщо доведеться терміново евакуюватися.

 

Міністерство оборони Росії підтвердило випробування у заяві у вівторок увечері, але додало, що "уламки не становлять жодної загрози космічній діяльності".

 

У 2019 році НАТО визнала космос п’ятою оперативною сферою діяльності разом з повітрям, морем, наземним та кібернетичним.

 

Тоді пан Бретон заявляв, що Європейська комісія розпочне роботу над новою космічною та оборонною стратегією.

 

Нагадаємо, міністри оборони країн НАТО схвалили рішення створити новий космічний командний центр у Німеччині на авіабазі Рамштайн.

 

Майже половина з приблизно 2 тисяч супутників, які зараз обертаються навколо Землі, належать країнам НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», з космодрому Куру у Французькій Гвіані успішно запустили ракету-носій легкого класу Vega з двигуном, який був виготовлений в Україні.