Вторгнення Росії в Україну ймовірне взимку – Міноборони

13:59, 15.11.2021
Вторгнення Росії в Україну ймовірне взимку – Міноборони

Ганна Маляр вважає, що ситуація вкрай серйозна. (facebook.com/ganna.maliar)

Західна розвідка допускає «високу ймовірність дестабілізації» України з боку Росії вже цієї зими після того, як Москва зібрала на кордоні понад 90 тисяч військових.

 

Як інформує УМ, про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у коментарі «Financial Times».

 

«Інформація наших (військових спецслужб – ред.) збігається з інформацією країн-партнерів про високу ймовірність дестабілізації ситуації в Україні цієї зими», - зазначила, зокрема, Маляр.

 

Хоча інтерпретація даних західної розвідки "потребує додаткового обговорення", там вбачають "високу ймовірність ескалації ситуації".

 

Маляр зазначила, що висновки союзників "ґрунтуються не лише на інформації про кількість російських військ уздовж українського кордону", і припустила, що Вашингтон має додаткову розвідку про наміри російського президента Володимира Путіна.

 

Минулого тижня США поінформували союзників про розвіддані, які вказують на те, що Москва готується до можливого вторгнення в Україну.

 

Путін відкинув ці побоювання і звинуватив НАТО у розпалюванні напруженості в регіоні своїми власними незапланованими навчаннями.

 

За словами Маляр, Росія нарощує війська поблизу окупованого Донбасу на сході України, у районах поблизу північного сходу України та на окупованому Кримському півострові.

 

За оцінками Києва, Росія розмістила на півночі, сході та півдні України близько 114 тисяч військових, у тому числі близько 92 тисяч сухопутних, а решта – у повітряних і морських збройних силах, повідомив FT начальник української військової розвідки Кирило Буданов.

 

Вашингтон ще не сформував уявлення про наміри Путіна щодо збільшення військ на основі різних оцінок російської загрози Україні, зазначили люди, поінформовані про обговорення.

 

Але США побоюються, що останні рухи є серйознішими, ніж переміщення сил навесні, коли Москва зібрала подібну кількість людей на кордоні в рамках так званих "навчань".

 

 Як повідомляла УМ, збройні формування Російської Федерації на фронті продовжують убивати наших захисників. Так, 12 листопада під час виконання бойового завдання в районі проведення ООС загинули підполковник Прусов Руслан Халілович та майстер-сержант Федосєєв Вадим Вікторович із 79-ї окремої десантно-штурмової бригади. У цей же день один воїн отримав вогнепальне поранення, стан його здоров’я задовільний. Наступного дня було поранено ще одного українського захисника. А 14 листопада внаслідок ворожих дій дістав поранення водій-санітар, стан його здоров’я важкий. Також пошкоджено два санітарні автомобілі.