Верховна Рада стирає українську історію з мапи держави – Володимир В’ятрович

14:36, 07.10.2021
Верховна Рада стирає українську історію з мапи держави – Володимир В’ятрович

Нардеп Володимир В'ятрович є автором кількох книжок з історії України (Фото: facebook.com/volodymyr.viatrovych)

Нардеп від «Європейської солідарності», екскерівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович обурений тим фактом, що Верховна Рада повернула кілька комуністичних назв населених пунктів в різних регіонах України, знищивши їхні історичні назви.

 

Як інформує Україна молода, про це пан В’ятрович написав кілька постів на своїй стоірнці у Facebook  і оприлюднив кілька відеофрагментів своїх виступів з парламентської трибуни з цього приводу.

 

«Верховна Рада України стирає українську історію з мапи держави. Вчора знищено назву Мармузовичі, які понад півтисячоліття. Нині - понад тисячолітню назву Старий Чорторийськ, наступна очевидно історична назва села Поминик.

 

Їх змінюють на чергову Софіївку, комуністичну Андріївку, чи стонадцяту Калинівку.  О такий він антиісторичний «патріотизм» слуг не свого народу», - написав пан В’ятрович, який свого часу на посаді голови УІНП неабияк доклався до процесу декомунізації.

 

Історик і депутат пояснює, що навіть на його рідній Львівщині, замість історичної назви Мармузовичі одне село носитиме назву Андріївка, ідентичну радянській, коли населений пункт вшановував комуністичного діяча, вбитого українськими повстанцями.

 

За його даними, 19 травня 2016 року Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала деяких населених пунктів, у тому числі, і село Андріївка на Мармузовичі.

 

Інститут національної пам'яті, який подав перелік населених пунктів, пояснив це тим, що "І.М. Андреєв – перший директор МТС у селі Ферлеївці Львівської області в 1939 році".

 

Але сільська і районна ради Буська у серпні 2016 року ухвалили рішення перейменувати село знову в Андріївку. Нібито на честь Андрія Первозваного. Пізніше їх підтримала Львівська обласна рада.

 

«Недаремно Конституція України відносить перейменування населених пунктів до повноважень парламенту. Бо ми маємо враховувати позицію не лише місцевої громади, але й експертних інституцій, які для цього і існують, щоб фахово вивчати такі питання і давати нам обґрунтовані висновки», - наголошує ексочільник УІНП.

 

За слвоами нардепа, закон дає лише три підстави для переменування: усунення повторень, повернення історичних назв, декомунізація.

 

«Ви робите прямо протилежні речі: нищите історичні назви, як це було вчора з Мармузовичами, повертаєте комуністичні назви, множите дублювання. Не можна так нахабно порушувати Закон «Про географічні назви»!», - заявив Володимир В’ятрович з трибуни Верховної Ради у четвер.

 

Нардеп закликав українців запам’ятати кожного хто натиснув зелену кнопку «за» для повернення червоної назви.

 

 

Як повідомляла "УМ", більшість депутатів міської ради Володимира-Волинського проголосували за перейменування міста на «Володимир», щоб повернути йому історичну назву, як це було до приєднання Волині до Російської імперії.