Дмитро Разумков втратив посаду спікера: 284 голоси «за»

11:58, 07.10.2021
Дмитро Разумков втратив посаду спікера: 284 голоси «за»

Перед відкликанням з посади спікер розкритикував "слуг" за зміну принципів (facebook.com/Дмитро Разумков)

Народні депутати проголосували за відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради під час пленарного засідання в четвер, 7 жовтня.

 

Як повідомляє Україна молода, за відповідне рішення проголосували 284 обранці.

 

При цьому, фракція «Слуга народу» дала лише 215 голосів.

 

Разумков не втратив би посаду спікера, якби монобільшість не підтримали:

 

«Батьківщина» (20 голосів), «За майбутнє» (19 голосів), «Довіра» (18).

 

А також 6 нардепів від «Голосу» та 6 позафракційних обранців.

 

 

Підсумки голосування по фракціям і групам наводить Верховна Рада у соцмережах. 

 

Разумков покинув сесійну залу під аплодисменти інших народних депутатів.

 

Опозиційні партії подякували Разумкову за роботу, за те, що намагався дослухатися до усіх фракцій і не дав "повалити парламентаризм".

 

Представники "ОПЗЖ" та "Євросолідарності", які не голосували за його відкликання, висловили впевненість у тому, що побачать Разумкова як самостійного політика у наступному скликанні парламенту, на відміну від представників "Слуги народу".

 

Тоді як нардепка Вікторія Сюмар заявила, що деякі спікери, яких знімали з посади, потім ставали президентами.

 

Представники "Голосу", які не дали голосів за відкликання Разумкова, відзначили, що "слуги" мали б подякувати йому за роботу, а не соромливо ховати очі. Депутат Сергій Рахманін заявив, що уже завтра будь-хто при владі може і сам опинитися за бортом і стати "їжею".

 

Сам Разумков заявляє, що продовжуватиме активну політичну діяльність та планує створити "велику команду".

 

Під час свого виступу ще до голосування про відкликання він наголосив, що принципи, з якими він прийшов на посаду спікера, залишилися незмінними, а от "Слуга народу" їх змінила.

 

Він нагадав, що в 2019 році "Слуга народу" йшла на вибори "не за посадами і за грошима, а щоб змінити країну на краще".

 

«На жаль, сьогодні в цій залі я бачу вже інші очі. Вони сильно змінились. Весь цей час я намагався зробити, щоб хоча б частина цих обіцянок стала реальністю…

 

Якщо ми повернемось до принципів, то принцип демократії, до якого ми йшли, став принципом влади більшості, принцип верховенства права та закону змінився на політичну доцільність, принцип права на власну позицію та свободу слова змінив принцип "хто не з нами, той проти нас", принцип "закон один для всіх" став принципом "друзям – усе, ворогам - закон. А принцип, що офшори для влади – ганьба, став принципом "нічого страшного, у кожного ФОПу вони є», - розкритикував Разумков колишніх однопартійців.

 

Дмитро Разумков обраний головою Верховної Ради 29 серпня 2019 року. До того він очолював політичну партію "Слуга народу". Відповідно на посаду спікера парламенту був делегований цією політсилою.

 

Як повідомляла «УМ», раніше обранці проголосували за відсторонення голови Верховної Ради Дмитра Разумкова від ведення пленарних засідань на час розгляду питання про його відкликання з посади.