Кулеба закликає ЄС чесно розповісти про перспективи членства України

20:26, 11.09.2021
Кулеба закликає ЄС чесно розповісти про перспективи членства України

Дмитро Кулеба під час виступу на форумі YES Brainstorming 2021 (Фото: yes-ukraine.org)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що Україна досі не є членом Європейського Союзу лише тому, що офіційний Брюссель політично не готовий до цього.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Кулеба сказав на форумі YES Brainstorming 2021 в суботу.

 

Саме тому, очільник зовнішньополітичного відомства України закликав інші країни не тримати Україну на гачку реформ.

 

«Рішення щодо прийняття України до Європейського Союзу значною мірою залежать від політичної волі його членів, а не лише від прогресу нашої країни в реформах – це необхідно чесно визнавати.

 

Політичне рішення ЄС прийняти країну членом базується не лише на реформах. Припиніть тримати цю країну на гачку реформ», – заявив Кулеба.

 

Міністр наголосив, що реформи важливі та він сам робить все можливе для того, щоб допомогти Україні вдосконалюватися. Однак він втомився бачити, як інші країни наставляють Україну для проведення реформ.

 

«Я хочу поставити одне питання – чи всі країни прийняли до ЄС тільки після того, як вони виконали свої реформи та відповідали всім Копенгагенським критеріям?», – поцікавився міністр МЗС.

 

На його думку, нашій державі потрібна чесна відповідь: чи бачать країни Європейського союзу Україну як члена ЄС.

 

В свою чергу президент Естонії Керсті Кальюлайд висловила думку, що Україна поки далека від виконання критеріїв, необхідних для членства в ЄС – без їх досягнення предметні переговори про вступ до ЄС неможливі.

 

«Я завжди намагаюся знайти підтвердження того, що зберігаються можливості для України, Грузії та Молдови щодо вступу до ЄС, якщо у них буде таке бажання. Завжди за це виступала дуже активно. Але хтось скаже – це ж якась безглузда позиція. Їм навіть для виконання Копенгагенських критеріїв потрібні ще цілі світлові роки», – сказала вона.

 

Керсті Кальюлайд закликала Україну активніше провадити реформи, а Європу – наполегливіше підтримувати її в цьому складному процесі.

 

«Я волію, щоб Україна одного дня стала членом ЄС. Я дуже сподіваюся, що коли вікно можливостей все ж відкриється, Україна зможе ним скористатися. Ми всі знаємо, що це вікно відкривається лише на кілька годин. Але головна передумова – потрібно виконати Копенгагенські критерії», – підсумувала президентка Естонії.

 

Як повідомляла "УМ", секретар РНБО Олексій Данілов також виступив на конференції YES Brainstorming у суботу. За його словами, РНБО вивчить ситуацію з "банкопадом" в Україні.