Зеленський про подвійне громадянство: «Потрібен індивідуальний підхід»

15:20, 03.09.2021
Зеленський про подвійне громадянство: «Потрібен індивідуальний підхід»

Володимир і Олена Зеленські у Стенфордському університеті. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський підтримує ймовірне запровадження подвійного громадянства для українців, які живуть за межами Батьківщини.

 

Втім, наголошує, що через агресію Росії, яка ще й нав’язує своє громадянство на окупованих територіях, це питання є складним.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив під час спілкування з викладачами та експертним середовищем Стенфордського університету в штаті Каліфорнія.

 

«Так, я за подвійне громадянство. Щоб можна було отримати українське громадянство не втрачаючи американське», - наголосив глава держави.

 

За його словами, наразі Верховна Рада України вивчає це питання.

 

І додав, що подвійне громадянство в мирний час не було б проблемою, враховуючи той факт, що українська діаспора широко представлена в усьому світі, і це її об’єднувало б.

 

«Але це «складне питання», зокрема через тимчасову окупацію Кримського півострова, де Росія видає російські паспорти вже упродовж двадцяти років, а також видала громадянам України близько 600 тисяч паспортів в ОРДЛО», - зауважив Зеленський.

 

І додав, що окремі громадяни отримують паспорти інших держав «не з дуже гарними намірами». Тоді як Україна має боронити свої кордони.

 

«Тут потрібен індивідуальний підхід, адаптований для конкретних груп, конкретних країн в конкретних спільнотах» - переконаний глава держави.

 

Нагадаємо, у лютому Рада нацбезпеки і оборони доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт про виявлення українців з подвійним громадянством.

 

Як повідомляла «УМ», у Стенфорді Зеленський також заявив, що українське громадянське суспільство настільки сильне, вільне й демократичне, що поява нового «дракона» в Україні неможлива.