Кандидат в канцлери Німеччини зробив різку заяву щодо України та «Потоку»

12:46, 15.06.2021
Кандидат в канцлери Німеччини зробив різку заяву щодо України та «Потоку»

Армін Лашет виступає на щорічній конференції Global Media Forum, 14 червня

Російський газопровід «Північний потік-2» є дійсно важливим для Німеччини, але Кремль не повинен шантажувати ним Україну. Таку думку озвучив кандидат у канцлери Німеччини від панівної в країні Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет.

 

Як інформує УМ, про це він заявив у інтерв'ю Deutsche Welle.

 

Лашет назвав "Північний потік-2" економічним проєктом, який потрібен для енергопостачання. «І завжди існувала умова: не повинно бути геополітичних втрат для України. Цей трубопровід не повинен бути використаний для того, щоб шантажувати Україну, або країни Балтії, або Польщу»,

– заявив Лашет.

 

Він зауважив, що магістраль може запрацювати вже цього року. Але, підкреслив Лашет, коли почнеться транспортування газу, необхідно звернути увагу на геополітичні правила і захист України. Кандидат у канцлери Німеччини запевнив, що ця домовленість існує на європейському рівні.

 

Також Лашет зауважив, що колись Німеччина відмовиться від газу і країна вже перебуває на шляху до кліматичної нейтральності. Тоді газопровід можна було б використовувати для інших потреб, до прикладу, для транспортування водню.

 

Нагадаємо, що дещо раніше очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що деокупація українських територій і енергобезпека України –  єдина чесна компенсація загроз для України за умови запуску "Північного потоку-2".

 

Додамо, що «Північний потік-2» – це газопровід, який будує Росія в обхід України. Країна-агресор побудувала його, аби постачати газ в Європу в обхід нашої країни.

 

У цьому експерти вбачають кілька ризиків. По-перше, якщо "Північний потік-2" добудують, то Україна щороку втрачатиме 1,5 мільярда доларів. По-друге, це збільшить залежність європейських країн від Росії.

Нещодавно компанія-оператор Nord Stream 2 AG повідомила, що морську частину першої нитки трубопроводу вже завершили. Отож вже готові розпочати пусконалагоджувальні роботи з запуску газу, які можуть тривати кілька місяців.