Мама-мільйонерка та нова квартира: декларація Шкарлета

13:05, 26.03.2021
Мама-мільйонерка та нова квартира: декларація Шкарлета

Відповідно до декларації пан Шкарлет зберігає 193 тисячі гривень та 50 тисяч доларів. (Фото міністерства освіти і науки України)

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет задекларував нову квартиру в Чернігові та мільйони на рахунках своєї матері.

 

Як інформує УМ, про це свідчить декларація за 2020 рік, подана очільником МОН в березні.

 

Згідно з декларацією, за 2020 рік Шкарлет отримав близько 940 тисяч гривень зарплатні. З них 483 тисячі — в «університеті «Чернігівська політехніка», ректором якого Шкарлет був до грудня 2020 року.

 

Ще 440 тисяч Шкарлет отримав від МОНу як зарплату. Як відомо, з 25 червня 2020 року він тимчасово виконував обов’язків міністра, а 17 грудня став повноцінним очільником відомства.

 

Ще 1,7 тисячі гривень МОН заплатило Шкарлету як гонорар або інші виплати. «Чернігівська політехніка» — ще 15 тисяч за тією ж статтею.

 

Крім цього, задекларовано 68 тисяч гривень пенсії та 200 гривень бонусів на банківській карті матері міністра Людмили.

 

Шкарлет задекларував дві квартири. Одна розташована в Чернігові, площа — 76,9 кв.м. Нею володіє Шкарлет, але мешкає у ній його дочка Анна. Цю квартиру було отримано у власність 18 грудня 2020 року. Вартість у декларації не зазначається.

 

Також задекларовано квартиру матері міністра. Вона розташована в Києві, придбана в 2013 році, і міністр, згідно з декларацією, мешкає саме там. У минулій декларації це майно не було відображено.

 

Змін в категорії "авто "з червня минулого року не сталося. Шкарлет все ще володіє Toyota Land Cruiser 200 (2011) та MITSUBISHI PAJERO WAGON (2013).

 

У банку та готівкою, відповідно до декларації, Шкарлет зберігає 193 тисячі гривень та 50 тисяч доларів.

 

Значно більше грошей зберігає його мати. 18 тисяч гривень, 95 тисяч доларів, 65 тисяч євро. У гривневому еквіваленті ця сума майже дорівнює 4,8 млн. гривень.

 

Зауважимо, що в декларації за 2020 рік Шкарлет не вказав дружину Тетяну Бобришеву-Шкарлет.

 

У декларації, поданій Шкарлетом в червні (декларація кандидата на посаду міністра освіти та науки), Тетяна була зазначена. Було задекларовано її зарплату (85 тисяч гривень), її авто (Ford Kuga), квартиру в Чернігові (76,9 кв.м.) та грошові активи (15 тисяч гривень та 32 тисячі доларів).

 

Нагадаємо, 17 грудня Верховна Рада призначила Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України. До цього він виконував обов’язки голови Міносвіти. Кандидатура Шкарлета була підтримана мінімальною необхідною кількістю голосів (226 нардепів). Частина нардепів були обурені таким призначенням і скандували «Ганьба!».

 

Кандидатура Шкарлета викликала чимало запитань: позначилися і минуле в «Партії регіонів», і скандал щодо плагіату в його наукових працях.

 

17 лютого Железняк заявив, що відеозаписи, які мали підтвердити факт «кнопкодавства» за Шкарлета, зникли. Ними має розпоряджатися Управління держохорони.

 

4 березня Державне бюро розслідувань викликало на допит нардепів від "Голосу" Ярослава Железняка, Інну Совсун, Ольгу Стефанишин та Наталію Піпу – вони є свідками у справі про ймовірне кнопкодавство під час за призначення Шкарлета.

 

Наразі у Конституційному Суді України оскаржують постанову Верховної Ради України щодо призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України.