Агресія Росії проти України триває сім років

13:46, 20.02.2021
Агресія Росії проти України триває сім років

Українські Крим та окремі райони Донбасу, окуповані Росією, стали місцями терору та свавілля.

Сім років агресії Росії проти України спричинили військову експансію на південному фланзі Європи та створили постійно зростаючу безпекову і гібридну загрозу для Східної та Південно-Східної Європи, Азово-Чорноморського регіону, Середземномор’я і Близького Сходу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в заяві МЗС України в суботу, 20 лютого.

 

«Агресія РФ проти України продовжує дестабілізацію Європейського континенту. Росія використовує широкий арсенал гібридних інструментів для створення нестабільності на території сусідніх країн та підриву їхньої державності й суверенітету. Демократичний світ повинен жорстко відповідати на постійні порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права», - наголошують українські дипломати в день сьомої річниці російської агресії.

 

І нагадують світу, що тимчасова окупаційна влада РФ перетворила окуповані території на гетто безправ’я посеред Європейського континенту.

 

«Українські Крим та окремі райони Донбасу, окуповані Росією, стали місцями терору та свавілля», – йдеться в заяві МЗС України.

 

У зовнішньополітичному відомстві вказують, що міжнародні санкції допомагають стримувати агресивну політику Росії, «але необхідні більш ефективні заходи, щоб повернути ситуацію в правове поле та відновити безпеку в регіоні».

 

Нагадаємо, що саме 20 лютого 2014 року офіційно оголошене Верховною Радою України датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

 

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

 

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

 

Щонайменше 2,5 мільйонів українців стали жертвами тотальної примусової  паспортизації в окупованому Росією Криму.