У Казахстані обурені закидами з Держдуми про територію «подаровану Росією»

10:51, 13.12.2020
У Казахстані обурені закидами з Держдуми про територію «подаровану Росією»

Нур-Султан закликає Москву вжити заходів для того, аби скандальні заяви більше не лунали від державних діячів Росії. (Фото Івана ЛЕОНОВА)

Висловлювання депутата Держдуми Росії та голови Комітету з питань освіти та науки В’ячеслава Ніконова про те, що територія Казахстану - це нібито «подарунок від СРСР та Росії» викликали обурення офіційного Нур-Султану.

 

Відтак, міністерство закордонних справ Казахстану викликало тимчасового повіреного у справах Росії Олександра Комарова та вручило йому ноту через висловлювання Ніконова.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба МЗС Казахстану.

 

Зокрема, раніше в ефірі програми на російському «Першому каналі» Ніконов заявив, що територія Казахстану — це подарунок від СРСР та Росії.

 

«Казахстану просто не існувало, північний Казахстан узагалі не був заселений. Вони існували, але набагато південніше. І, власне, територія Казахстану — це великий подарунок Росії і Радянського Союзу», - нахабно заявив російський депутат.

 

Ці слова обурили Казахстан, у зв’язку з чим повіреному у справах вручили ноту із «позицією МЗС Казахстану». Там також закликали вжити заходів для того, аби такі заяви більше не лунали від державних діячів Росії.

 

«Було зазначено, що провокаційні випади деяких російських політиків щодо Казахстану, які почастішали, завдають серйозної шкоди союзницьким взаєминам між нашими державами», — підкреслюють у Казахстані.

 

Як повідомляла «УМ», днями віцеспікер російської Держдуми Петро Толстой у прямому ефірі назвав Україну частиною Росії та порівняв стан країни з "гангреною", яку потрібно оперувати.