Порошенко пропонує Байдену згадати Україну в інавгураційній промові – Єлісєєв

13:56, 27.11.2020
Порошенко пропонує Байдену згадати Україну в інавгураційній промові – Єлісєєв

Джо Байден і Петро Порошенко давно знайомі.

П’ятий президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко вже вийшов на контакт з перехідною адміністрацією новообраного президента США Джо Байдена.

 

При цьому, Порошенко в ініціативному порядку запропонував команді Байдена, щоб у його інавгураційній промові була згадка про Україну.

 

Як передає Україна молода, про це повідомив дипломат, радник п’ятого президента з зовнішньополітичних питань Костянтин Єлісєєв у ефірі телеканалу «Прямий».

 

«П’ятий президент Порошенко знає всіх людей, які зараз були представлені. І Блінкен, до речі, був в Україні. І Салліван, який буде, очевидно, радником з нацбезпеки. Вони знають Україну. Президент Порошенко вже вийшов на контакт із новою перехідною командою. І я хотів би сказати більше. Він уже в ініціативному порядку вніс ряд пропозицій, як можна посилити і поглибити наші відносини зі Сполученими Штатами. Зокрема, щодо важливості переходу від стратегічного партнерства до союзницьких відносин, тобто підняти рівень. Друге – це на додаток до можливого призначення спеціального представника по Україні знайти можливості приєднатися до «нормандського формату», можливо, створити «нормандський формат +», – зазначив дипломат.

 

Пан Єлісєєв також нагадав, що ці ініціативи були озвучені Петром Порошенком під час виступу на Міжнародному Безпековому Форумі у Галіфаксі.

 

«Якби американська сторона в тій чи іншій формі залучилася до «нормандських» перемовин, це був би для нас дуже важливий допоміжний фактор у переговорах щодо відновлення миру на Донбасі», – зауважив Єлісєєв.

 

І додав: «Ще одна ідея – укладення безпекової угоди зі США. Допоки Україна не є членом НАТО, я думаю, що такий двосторонній документ міг би посилити нашу співпрацю в оборонній і військово-технічній сфері».

 

Дипломат також наголосив:

 

«Президент Порошенко в ініціативному порядку вже запропонував команді Байдена, щоб у своїй інаугураційній промові була теж певна згадка про Україну. І відповідні письмові пропозиції він уже передав новій команді. Він буде далі працювати для того, щоб все-таки максимально забезпечити національні інтереси України з початку роботи нової адміністрації».

 

«Ця команда дуже обізнана в українських справах і для України зараз відкрилося вікно можливостей. Україна, і це не секрет, ще з 2014 року об’єднує політичні сили США – і демократів, і республіканців. Тобто по деяких питаннях є у них розбіжності, але Україна – це об’єднуючий фактор. І це дуже важливо. І тепер все буде залежати передусім від України: як швидко ми зможемо налагодити діалог з новою командою і як ми будемо діяти далі. Я хотів би зробити заклик до української влади – діяти більш ініціативно і все-таки намагатися вже зараз вибудовувати стосунки з новою адміністрацією», – радить Єлісєєв.

 

«Це шанс, який ми маємо обов’язково використати. Це шанс, який має дійсно полегшити значно нашу роботу на внутрішньому фронті. Зокрема, це стосується поглиблення демократичних реформ і боротьби з корупцією. І, звичайно, шанс на те, щоб дати гідну відсіч російській агресії і все-таки принести мир на Донбас, і все-таки деокупувати Крим, завершити російську окупацію Криму», – запевнив Костянтин Єлісєєв.

 

«Ми очікуємо, що США будуть і далі посилювати свої санкції проти Росії як порушника норм міжнародного права. Ми дуже сподіваємося, що на вищий щабель буде переведено нашу оборонну співпрацю і вона не буде обмежуватися лише «Джавелінами», які вже стали символом нашої оборонної співпраці», – резюмує дипломат.

 

Як повідомляла «УМ», п’ятий президент України Петро Порошенко під час онлайн-виступу на Міжнародному Безпековому Форумі у Галіфаксі виступив за реформування механізму «права вето» у Раді Безпеки ООН та посилення Нормандського переговорного формату через залучення Сполучених Штатів Америки.