Олена Богдан розповіла про діалог з Онуфрієм і долю РПЦ в Україні

09:42, 25.11.2020
Олена Богдан розповіла про діалог з Онуфрієм і долю РПЦ в Україні

Держслужба етнополітики готова до діалогу з Онуфрієм й очолюваної ним УПЦ МП

Олена Богдан, яка очолює Державну службу етнополітики, запевняє, що в Держслужбі налаштовані на діалог з усіма релігійними організаціями.

 

З представниками Російської православної церкви в Україні (вона ж УПЦ МП) Державна служба України з етнополітики й свободи совісті веде діалог, як і з іншими релігійними спільнотами, розповіла Олена Богдан в інтерв'ю Інтерфаксу.

 

Як приклад вона пригадала нещодавнє спілкування разом з міністром культури Олександром Ткаченком, в якому брали участь очільники українських церков: митрополит Епіфаній – предстоятель Православної церкви України, митрополит Онуфрій – глава РПЦ в Україні, митрополит Святослав – глава Української греко-католицької церкви, єпископ Віталій Кривицький – очільник Києво-Житомирської дієцезії Римо-католицької церкви в Україні.

 

"Для мене це було не просто позитивним, а навіть зворушливим. Це була дуже спокійна, виважена й доброзичлива розмова", - запевнила Олена Богдан.

 

Вона підкреслила, що поки не мала очної зустрічі з митрополитом Онуфрієм, але Держслужба абсолютно відкрита до спілкування.

 

Очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті запевняє: яким би не було остаточне рішення Конституційного суду, Служба буде діяти на його виконання.


"Звісно ж, питання вкрай резонансне. Ми всі розуміємо, що через війну є реально загиблі люди, є люди, які втратили дім, є люди, які повернулися з фронту без рук і без ніг – і це все реальні життя", – підкреслила Олена Богдан.

 

Вона підкреслила, що багато юристів можуть назвати норму щодо перейменування церкви "проблематичною", але її скасування завдасть болю багатьом людям.

 

"Це люди, які у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв'язків", - пояснила чиновниця.

 

Верховна Рада ще у 2018 році схвалила закон, яким зобов'язала релігійні організації вказувати в назві свою приналежність до Росії, якщо така є. Усе через війну на Сході.


На початку 2020 року Міністерство культури вказало список церков, які мали це зробити. Зокрема, Українська православна церква Московського патріархату мала змінити назву на Російську православну церкву в Україні.

 

Та на захист московських попів виступила всім знайома "братія" – представники "Опозиційного блоку", серед яких росіянин Вадим Новінський, Василь Німченко та компанія.