Україна заявила про загрозу розгортання Росією ядерної зброї в анексованому Криму

11:09, 12.11.2020
Україна заявила про загрозу розгортання Росією ядерної зброї в анексованому Криму

Українська сторона просить міжнародну спільноту відреагувати на це.

На засіданні Генасамблеї ООН Україна висловила побоювання щодо можливості розгортання Росією ядерного потенціалу в анексованому Криму. Українська сторона просить міжнародну спільноту відреагувати на це.

 

Про загрози зі сторони Росії розповів на засіданні Генасамблеї ООН 11 листопада заступник Постійного представника України Юрій Вітренко.

 

"Поточне перетворення Криму у величезну військову базу може свідчити про можливість розгортання ядерного потенціалу на окупованому півострові", - заявив Вітренко.

 

Він додав, що це може підірвати без'ядерний статус України.

 

Вітренко також зазначив, що в Росії є проблема через невиконання нею міжнародних зобов’язань щодо ядерної безпеки.

 

"Міжнародна спільнота не повинна закривати очі на цю небезпеку", – наголосив він.

 

Посадовець нагадав російській делегації, що необдумані наміри Росії взяти під контроль ядерні об'єкти на Кримському півострові суперечать міжнародному праву та Статуту МАГАТЕ.

 

Наразі держава-окупант перешкоджає інспекторам МАГАТЕ отримати доступ до місць зберігання ядерних та радіоактивних матеріалів – як у Криму, так і на сході країни.

 

У грудні 2019 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також частин Чорного й Азовського морів". У ній є пункт про захоплені Росією ядерні об'єкти та інфраструктуру на окупованій території.

 

У документі закликають Росію "утриматися від зусиль щодо розширення своєї юрисдикції на ядерні об ’єкти та інфраструктуру в Криму".