Росія може захопити Північно-Кримський канал – Кривонос

15:48, 25.09.2020
Росія може захопити Північно-Кримський канал – Кривонос

"Вони спроможні захопити, в них сил і засобів достатньо", - вважає Кривонос

У Росії достатньо сил та засобів, щоб захопити гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу на Херсонщині. Проте це все одно не вирішить проблему нестачі води в Криму. Інформацію щодо можливого захоплення Росією частини Північно-Кримського каналу надали розвідка та кримчани, які приїжджають в Україну з анексованого півострова.

 

Як інформує УМ, про це в ефірі телеканалу "Дім" заявив заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

 

За словами Кривоноса, Росія спроможна захопити не тільки гідротехнічні споруди каналу, а й весь Північно-Кримський канал.

 

"Вони спроможні захопити, в них сил і засобів достатньо. Вони ці питання неодноразово відпрацьовували, але не є проблема захопити повністю Північно-Кримський канал від Каховки до самого перекопу, до Каланчака", - розповів Кривонос.

 

Проте заступник секретаря РНБО запевняє, що це не допоможе розв'язати проблему нестачі води в Криму. Потрібно провести великий обсяг робіт для відновлення нормального функціонування Північно-Кримського каналу. За словами Кривоноса, Росія наразі не проводить таких робіт.

 

На думку Кривоноса, після робіт з відновлення каналу потрібен не один тиждень для наповнення його водою.

 

"Навіть, якщо росіяни захоплять, вода так швидко не піде. Для наповнення каналу потрібен не один тиждень. Це в разі, якщо все працює, все відпрацьовано і все ремонтується", – розповів Кривонос.

 

Заступник секретаря РНБО розповів, що протягом 6 років Росія лише використовувала кримські ресурси й зовсім не думала про відновлення водопостачання в анексований Крим.

 

"Вони думають тільки про свої військові бази. Використовують Крим, як свою велику військову базу, а життя корінних кримчан їх не цікавить", -  зазначив заступник секретаря РНБО.

 

Нагадаємо, до анексії Криму Росією Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді через Північно-Кримський канал, який з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.

 

Проте після анексії півострова у 2014 році Україна припинила постачання води в Крим.

 

Коли почалась спека, ситуація з водопостачанням на півострові дуже погіршилась. У Криму обміліли водосховища, зокрема Міжгірне та Білогірське.

 

Кримська влада регулярно закликає жителів півострова економити воду. У Криму запровадили обмеження подачі води.

 

Україна передала Міжнародному кримінальному суду ООН в Гаазі заяви про порушення майнових прав українців в анексованому Криму та позасудові розстріли військових під Іловайськом та Дебальцевим.

 

Російські окупанти готові ввести у Криму надзвичайну ситуацію через небувалу посуху і катастрофічну ситуацію з водою.