У Порошенка вимагають розслідувати зрив Банковою операції із затримання «вагнерівців», відео

14:17, 04.09.2020
У Порошенка вимагають розслідувати зрив Банковою операції із затримання «вагнерівців», відео

Володимир Ар'єв разом із колегами по фракції "ЄС" під час заяви з трибуни Ради щодо "вагнерівців".

Народні депутати фракції "Європейська Солідарність" вимагають створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо обставин провалу операції українських спецслужб під час запланованого затримання російських найманців-«вагнерівців», які вбивали захисників України на Донбасі.

 

За даними обранців, вони мають неспростовні докази, що Офіс президента зірвав спецоперацію щодо "вагнерівців". Оскільки правоохоронні органи не здатні розслідувати цей зрив, в партії Порошенка вимагають створити ТСК, яка здатна провести незалежне розслідування.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це з трибуни парламенту заявив народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Володимир Ар'єв у п’ятницю.

 

"На сайті Верховної Ради зареєстрована петиція від родин загиблих військових з вимогою розібратися, а що ж сталося з убивцями їхніх рідних і близьких, з тими, хто заходив у 14-15 році в Україну і вбивав українських захисників, і одними із тих вбивць були бойовики так званої ЧВК "Вагнера", яких в Білорусі депортували в Росію. І як писали ЗМІ, це була спецоперація українських спецслужб, яка була зірвана кимось із Офісу президента України", - сказав нардеп.

 

Пан Ар’єв наголосив, що «ЄС» має неспростовні докази, щодо того, що це була насправді спецоперація українських спецслужб.

 

"І навіщо було брехати? Очевидні речі спростовувати? Це ще сильніше посилює підозру в тому, що щось хочуть приховати, і мало того, ми знаємо, що зараз знищуються докази цієї операції. Зраджена пам'ять воїнів України, зраджені ті, хто вимагав всі роки справедливості, тому що вбивці сьогодні залишаються непокараними. Суттєво ускладнено тепер притягнення до відповідальності вбивць, в тому числі і на міжнародних майданчиках", - зазначив обранець.

 

За його словами, нинішня влада робить все, щоб вбивць відпускати, у зв'язку з цим, "Європейська Солідарність" вимагає негайно створити ТСК, щоб військові і родини загиблих дізналися правду.

 

Оскільки керівництво Ради проігнорувало заяву Ар’єва, а питання створення ТСК так і не було винесене на розгляд депутатів, він оприлюднив під час брифінгу в кулуарах парламенту нові докази причетності керівництва Банкової до зриву спецоперації СБУ щодо російських найманців-"вагнерівців", яких затримали в Білорусі.

 

Володимир Ар'єв вважає, що фінальна фаза операції була зірвана після наради в Офісі президента.

 

"Перший документ - лист начальника 5-го управління начальника служби безпеки України, департамент контррозвідки, датований 13 липня цього року. В ньому він інформує керівника головного слідчого управління СБУ, що в рамках кримінальної справи, яка розслідується ще з 2014 року - справа щодо злочинів росіян на території України, встановлено формування нового НЗФ, яку здійснює особа, яка представляється Сергій Петрович", - сказав нардеп.

 

Ар'єв додав, що Сергій Петрович є оперативником українських спецслужб.

 

"Оскільки документ не носить грифу "таємно", відповідно деталі спецоперації, в цих документах не розкриваються, розкривається лише легенда. Цей Сергій Петрович встановив анкетні дані та опитав 40 осіб бойовиків ПВК "Вагнер". Зараз є документальні підтвердження того, що це робили українські спецслужби", - повідомив депутат.

 

Він також показав протокол огляду носіїв інформації від 25 липня і в рамках справи про напад Росії, підписаний слідчим СБУ.

 

"Цей протокол містить опис огляду аудіофайлів усіх вагнерівців, які перебували на території Білорусі в той момент, підпис також стоїть на розшифровках. Це не компільовані розмови, а розшифровки оперативних дій СБУ", - додав Ар'єв і наголосив, що у нього є підписані розшифровки та аудіозаписи.

 

"Це підтверджує наявність спецоперації. У мене також є квитки. 25 липня вагнерівці мали вилітати з Мінська до Стамбулу, а потім за легендою частина до Сирії, а інша до Венесуели. Рейс не відбувся, оце нам і треба розслідувати. За нашою інформацією, в цей час відбувалась презентація в ОП деталей спецоперації і саме після цього надійшла команда спецоперацію перенести", - підсумував нардеп.

Як повідомляла «УМ», слідчі департаменту з військових злочинів Офісу генпрокурора викликають на допит журналіста Юрія Бутусова, який одним з перших заявив у низі публікацій, що провал операції СБУ із затримання бойовиків з групи Вагнера стався через витік інформації з Офісу президента.

 

За неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

 

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи з вербуванням російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії. 

 

Герой України Григорій Омельченко у низці публікацій для "УМ", прямо називає "кротами", які "злили" інформацію про спецоперацію Москві - пана Єрмака, а відтак, і президента Зеленського, який його "покриває" у цьому скандалі.