Вторгнення в Україну: сприятливі передумови складуться для Росії восени

13:21, 11.07.2020
Вторгнення в Україну: сприятливі передумови складуться для Росії восени

Бен Ходжес пропонує Україні готуватися до атак.

Колишній командувач Збройних сил США в Європі, експерт Центру аналізу європейської політики (CEPA) Бен Ходжес вважає, що найсприятливіші передумови - політичні, економічні та військові для вторгнення Росії в Україну складуться восени 2020 року.

 

Як передає «Україна молода», про це пан Ходжес заявив в інтерв'ю виданню «Тиждень».

 

«Звичайно, для цього у вересні будуть всі передумови, як літня посуха і нестача води в Криму. До того ж в регіоні триває дезінформаційна операція Кремля, за допомогою якої він намагається говорити про гуманітарну катастрофу. Також цьому сприяють і зміни в конституцію РФ, якими російська влада намагається юридично оформити свої претензії на колишні республіки Радянського Союзу. Росіяни і далі видають громадянам України свої паспорти. Це все політичні та економічні умови», - наголосив експерт журналістам видання «Тиждень».

 

За його словами, також треба звернути увагу на військові навчання "Кавказ-2020", які зберуть в регіоні значні сили ЗС РФ.

 

Бен Ходжес наголосив на інших несприятливих для України аспектах: зараз вся увага США прикута до боротьби з COVID-19, насильства на вулицях і президентських виборів, а Німеччина і Франція недостатньо тиснуть на Росію.

 

«Якщо Кремль визнає, що з боку Заходу реакція буде мінімальною, то це створює певні ризики. Такі розрахунки можуть спричинити атаку певного типу», - екскомандувач американської армії в Європі.

 

І додав, що всі згадані передумови "не обов'язково означають, що атака буде, проте передумови є".

 

У разі, якщо Російська Федерація наважиться на наступ, Україні варто готуватися до потужних кібератак, які виведуть з ладу системи управління, і до повної блокади Азовського моря, вважає Ходжес.

 

Він також передбачає можливість численних громадських протестів в Україні, організованих російськими спецслужбами в різних соціальних групах: «Їхня мета - максимально відволікти увагу, це будуть різні міста у всіх областях України, не тільки на півдні. Вони створять Києву чимало проблем».

 

Як повідомляла «УМ», запаси питної води в окупованому Криму скоротилися на 60% і за прогнозами, будуть повністю вичерпані орієнтовно в липні або серпні 2020 року.

 

На думку американських аналітиків, в умовах гострої нестачі питної води, Росія може спробувати почати нову військову акцію проти України, щоб відновити водопостачання з Дніпра.

 

Командувач Військово-морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа також заявив про велику ймовірність нападу Росії на Херсонщину з боку Криму. За його словами, конфлікт спричинить безліч жертв.

 

Росія відреагувала на заяви контр-адмірала Неїжпапи, попередивши Україну про "сумний кінець" у разі війни.