ВМС України готуються до прориву Росії з Криму на Херсонщину

20:38, 05.07.2020
ВМС України готуються до прориву Росії з Криму на Херсонщину

Нині штаб ВМС України розташований в Одесі. (Фото ВМС)

Військово-Морські сили України готуються до ймовірного повномасштабного прориву російських військ з анексованого Криму на Херсонщину, які бажають пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал.

 

Відтак, український флот відпрацьовує сценарій, за якого основний удар моряки зможуть прийняти не на березі, а на морі.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомив командувач ВМВС України Олексій Неїжпапа в інтерв’ю одеському виданню «Думська» з нагоди Дня ВМС у неділю.

 

«Я не виключаю таких дій з боку Російської імперії. Ми готуємося. Все розповісти не можу, але ось вам маленький факт. Дальність ракетного комплексу «Нептун» дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя. Ось там і подивимося», - наголосив контр-адмірал.

 

І додав: «Як тільки ми зрозуміємо, що в Криму почне відновлюватися канал, туди буде вливатися фінансовий ресурс Російської імперії (так, я так їх називаю: це імперія з диктатором на чолі), то це буде вірним сигналом того, що РФ готується до повномасштабної конфронтації. І тоді нам доведеться відповідати на виклики».

 

За його словами, ВМС готуються «до повномасштабної військової конфронтації, розуміючи, що якщо така станеться, то, на жаль, це буде багато втрат – і наших воїнів, і цивільного населення».

 

«Багато хто зараз цього не розуміє – хоча в країні сьомий рік йде війна», - каже Неїжпапа.

 

Він зазначив, що українські підрозділи готуються не тільки до "окопної війни", яка зараз спостерігається на Донбасі, але й до наступальних дій – "до роботи підрозділів у міських умовах, до виконання завдань і бойових дій не тільки в обороні, до маневрених дій".

 

Командувач ВМС розповів, що Україна посилює свої позиції на морі: «Президент і міністр оборони дали ВМС карт-бланш: розробляється проєкт будівництва нових місць базування флоту – ми не можемо перебувати тільки в маленькій гавані в Одесі і в маленькій гавані в Очакові... Зараз приймаються рішення, передаються земельні ділянки на берегах Чорного та Азовського морів для створення достойних баз».

 

 

Контр-адмірал також зауважив: «Тепер моє завдання зробити так, щоб основний удар ми могли прийняти не на березі, а на морі. Ми повинні зробити так, щоб противник перебував біля свого берега, знаючи, що ми сильні. Зробити так, щоб ми не чекали, коли він прийде до нас».

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський під час урочистостей в Одесі з нагоди Дня ВМС у неділю заявив, що Військово-Морські сили України будуть повністю оснащені ракетною зброєю, яка є головним фактором стримування агресора.

 

До того ж, Україна «буде сильною, вільною, непереможною і поверне всі свої території».

 

Раніше контр-адмірал Неїжпапа заявив, що хоча «наш головний ворог – Російська Федерація» і має другу в світі за чисельністю армію, але нинішній світ воює технологіями, а не кількістю штиків, кораблів, літаків.