#СтопШкарлет: протести під Банковою та петиція в уряді

14:58, 30.06.2020
#СтопШкарлет: протести під Банковою та петиція в уряді

Протестувальники принесли із собою плакати "Шкарлет = Табачник 2.0", "Нащо читати, якщо можна списати"

Під будівлю прийшли активісти з плакатами та звинувачують Шкарлета у плагіаті та продовженні політики міністра освіти часів експрезидента України Віктора Януковича - Дмитра Табачника.

 

Акція #СтопШкарлет – всеукраїнська. Активісти наголошують, що до неї можна приєднатися в інших містах України: Львові, Дніпрі, Івано-Франківську, Кропивницькому, Луцьку, Одесі, Сєверодонецьку, Харкові, Тернополі, Чернігові та Чернівцях, повідомляє 24 канал.

Протестувальники принесли із собою плакати "Шкарлет = Табачник 2.0", "Нащо читати, якщо можна списати", "Шкарлет = корупція". Через призначення Шкарлета протестують не вперше – зокрема, схожа акція відбулась 26 червня біля будівлі Міносвіти. Активісти при цьому наголошують – це не востаннє.


Зазначимо, що активісти передали до ОП звернення до Президента України Володимира Зеленського та закінчили акцію.

 

Правопорушень під час акції зафіксовано не було.

 

Водночас, громадська організація "Українські студенти за свободу" створила на сайті уряду відповідну петицію. Наразі її підписали 57 людей з 25 тисяч необхідних.

 

У тексті петиції йдеться, що новий очільник міністерства був відданим членом партії регіонів, після революції перебіг в БПП; за університетські гроші купив собі автомобіль за 60 тисяч доларів; плагіатор, який свою монографію "зліпив" з текстів чужого авторства; радо отримував нагороди від Табачника; його кандидатуру просувають ректори університетів, що хочуть згортання освітніх реформ; він виступає за "переосмислення" ЗНО, фактично його скасування; Шкарлета не підтримав профільним комітетом Верховної Ради України.

 

Станом на 30 червня петицію підписали 57 осіб з 25 тисяч необхідних.

 

В Уряді заявили, що в.о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, проти якого виступив профільний комітет парламенту, висунули ректори університетів, як одного з кандидатів, і він має добре і ясне бачення.

 

"Виконання обов'язків міністра освіти і науки - шанс для кандидата проявити себе, показати стратегію, філософію, навички та професіоналізм", - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

З його слів, Шкарлета під час зустрічі з Президентом висунули ректори як одного з кандидатів на посаду міністра освіти і науки. Йому давали відповідну характеристику, і Прем’єр мав з ним декілька зустрічей.

 

"Парламент збирається йти на канікули, а міністрів призначає Верховна Рада. Тому, думаю, традиційний трьохмісячний строк - це той термін, за який людина може ознайомитися з ситуацією і проявити себе", - сказав Шмигаль.

 

Він зауважив, що уряд швидко приймає кадрові рішення стосовно людей, які не відповідають посадам і вимогам часу.

 

"Є питання порядності та професійності, які також для нас важливі, як і відсутність корупції у вищих ешелонах влади. Ці параметри застосовуються до всіх членів урядової команди. Якщо міністр або в.о. міністра не відповідатиме посаді, то можна і не чекати три місяці", - додав очільник уряду.

 

Як повідомляла УМ,  Шмигаль вважає фаховим менеджером новопризначеного виконувача обов'язків міністра освіти і науки Сергія Шкарлета попри його політичне минуле в партії регіонів та причетність до плагіату.

 

Кабінет міністрів 25 червня призначив колишнього «регіонала»,  ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти і виконувачем обов'язків міністра.  

 

Після цього з посади заступника міністра освіти звільнився Єгор Стадний. 

 

За тиждень до того, 18 червня, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра.