Анексія Криму: Росія може повторити сценарій на півдні України

16:02, 29.06.2020
Анексія Криму: Росія може повторити сценарій на півдні України

На сьогодні на півдні України має місце "сплеск проросійського руху".

Кремль може вдатися до агресії на півдні України. При цьому, використовуючи сценарій, що реалізувався під час захоплення Криму.

 

Як інформує УМ, таку думку під час ефіру на телеканалі Obozrevatel TV висловив народний депутат України Ахтем Чийгоз.

 

За його словами, до цього агресора підштовхує деморалізація суспільства та риторика влади, що "надихає ворога".

 

Відповідаючи на запитання про те, чи може Росія піти на акт агресії проти України, щоб вирішити проблему постачання прісної води в Крим, він сказав: "Не тільки вода є приводом для російського фашизму. Є намагання захопити всю Україну під контроль".

 

У цьому контексті Чийгоз вказав на низку небезпечних тенденцій.

 

"Останній рік була така риторика, що надихнула нашого ворога. Я маю на увазі наші помилки на міжнародній арені, і те, що зараз скорочуються наші Збройні Сили, і те, що зараз у суспільстві йде деморалізація. Це завжди надихало Російську імперію, коли всередині держави були незрозумілі рухи в напрямку того, щоб побрататись із ворогом", – наголосив він.

 

Зокрема, він зазначив, що на сьогодні на півдні України має місце "сплеск проросійського руху".

 

Нардеп провів паралель із подіями 2014 року, що передували анексії Криму. "Вони (Росія, – Ред.) намагалися показати, що є проросійський рух всередині суспільства. Коли вони побачили, що там є ще й кримські татари та українці, які чинитимуть опір, з’явилися "зелені чоловічки".

 

"Зараз у нас на півдні, на жаль, такий сценарій я не виключаю", – попередив нардеп.

 

Як повідомляла УМ, у вересні Росія проведе стратегічні навчання "Кавказ – 2020" поблизу українських кордонів. У розвідці не відкидають можливість того, що під час навчань Росія може вдатися до провокацій. Але є й варіант, коли відбудеться і широкомасштабні військові дії проти України.