Ексрегіонал Сергій Шкарлет очолив Міносвіти попри протест Ради

15:10, 25.06.2020
Ексрегіонал Сергій Шкарлет очолив Міносвіти попри протест Ради

У наукових роботах Шкарлета виявлено великі обсяги плагіату,

Кабінет міністрів призначив колишнього "регіонала", ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти та науки. Також, 25 червня, одноголосно рішенням урядовців на нього поклали виконання обов'язків міністра.

 

Як інформує УМ, відповідне подання зачитав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Раніше парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки.

 

Освітяни, науковці та інші небайдужі 18 червня вийшли на протест під Верховну Раду проти призначення Сергія Шкарлета очільником МОН.

 

Громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міністерства освіти і науки.

 

Також вони назвали критерії, яким мав би відповідати міністр.

 

Зокрема, освітяни вимагають людину з бездоганною професійною репутацією, системним баченням та розумінням і відданістю цінностям реформ.

 

Додамо, Сергій Шкарлет є доктором економічних наук, професором, заслуженим діячем науки і техніки України. Ректором Чернігівського національного технологічного університету став із травня 2010 року й був наймолодшим ректором України.

 

Відомо, що він лауреат Державної премії України в галузі освіти 2017 роки за роботу "Науково-теоретичні, методичні та технологічні аспекти комплексної IT-підтримки діяльності інноваційного університету". У його наукових роботах виявлено великі обсяги плагіату, також його звинувачують у корупційних "хвостах".

 

Варто нагадати, що раніше Шкарлет балотувався в депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. У 2010 році в одному з інтерв'ю він зізнався, що на президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Тоді як в 2015-му він балотувався знову ж таки до Чернігівської облради вже від "Блоку Петра Порошенко".

 

Згідно з інформацією в мережі, за 2019 рік Шкарлет задекларував 513 тис. грн доходів. Ще в декларації він вказав 70 тис. грн і $30 тис. своїх, а також 15 тис. грн і $32 тис. готівкових коштів дружини. Водночас у нового в. о. глави МОН немає нерухомого майна, а його дружина володіє квартирою площею 76,9 кв. м у Чернігові. Їздить Шкарлет на Toyota Land Cruiser 200 2011 року випуску і Mitsubishi Pajero Wagon 2013 р. в., а його дружина – на Ford Kuga Titanium 2012 р в.

 

Нагадаємо, дотепер в.о. міністра освіти і науки є Любомира Мандзій, яка анонсувала українізацію школи. В уряді Олексія Гончарука міносвіти очолювала Ганна Новосад.