Посол України Мельник не відзначав з росіянами завершення Другої світової

17:42, 02.05.2020
Посол України Мельник не відзначав з росіянами завершення Другої світової

Церемонія без України: посол РФ в Німеччині Сергій Нетчаєв (ліворуч), бургомістр Берліна Міхаель Мюллер (в центрі) і посол Білорусі Денис Сидоренко. (Фото посольства РФ у Німеччині)

Посол України у Німеччині Андрій Мельник відмовився від участі у церемонії вшанування 75-річчя завершення Другої світової війни, яка відбулася перед історичним будинком у Берлині на вулиці Шуленбурґринґ в суботу, 2 травня.

 

Причина: бургомістр Берліна Міхаель Мюллер запросив на церемонію покладання вінків не лише послів України і Білорусі, але й посла Росії, як дипломатів трьох держав, які раніше належали до Радянського Союзу.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомило МЗС України у суботу.

 

Зауважимо, що непримітний будинок для церемонії бургомістр Беліна обрав не випадково: адже 2 травня 1945 року німецький генерал Гельмут Вайдлінг підписав наказ про здачу військ, які воювали в Берліні до кінця саме в цій будівлі. На той час у квартирі на першому поверсі цього будинку в останні дні війни був розташований штаб командування 8-ї гвардійської армії СРСР.

 

Тож після підписання наказу про капітуляцію закінчилася війна за Берлін.

 

 

«Навіть у найкошмарнішому сні я не міг би собі уявити покладання вінків поруч із представником країни, яка понад шість років веде цинічну і криваву війну на Сході України. Станом на сьогодні 14 тисяч українців було вбито у ході все ще триваючої російської агресії», – пояснив свою позицію щодо участі в церемонії український посол в Німеччині Андрій Мельник.

 

Берлінському виданню Tagesspiegel Андрій Мельник пояснив, що цінує запрошення очільника Берліна, але не може прийняти його через нинішню агресію Росії проти України.

 

«Це запрошення визнає безперечний внесок українського народу у звільнення Європи від нацистського режиму», - сказав український дипломат.

 

У свою чергу, речник бургомістра Мюллера повідомив: «Основна увага події - це вдячність російським, українським та білоруським бійцям Червоної армії, які захопили Берлін».

 

Однак канцелярія, вочевидь, не врахувала той факт, що запрошення може дратувати одного з запрошених дипломатів.

 

Зауважимо, що саме через російську анексію Криму і збройну агресію на Донбасі, протягом останніх п'яти років у Берліні не було жодної поминальної події, на якій посли Росії та України виступали б разом. Росія святкує День Перемоги 9 травня, у Берліні фестиваль традиційно проходить на меморіалі Радянської війни в парку Трептовер.

 

Тоді як посольство України в Німеччині запрошує покласти вінок до меморіалу Радянської війни в Тіргартені 8 травня 2015 року. У цю дату європейці та американці вшановують кінець війни.

 

Посол Мельник також вказав на «білі плями» в німецькій культурі пам’яті навіть через  75 років після закінчення Другої світової війни: адже в Берліні досі немає пам'ятника українським нацистським жертвам.

 

«Тому я закликаю Бундестаг та Берлінський сенат встановити меморіал українським нацистським жертвам на видному місці в центрі федеральної столиці», - сказав посол України.

 

Німецько-українська історична комісія минулого року вітала ініціативу створення Берлінського меморіалу, присвяченого вшануванню пам’яті жертв польського нацистського режиму, і висловилася на користь «проекту пам’ятника, який також інтегрує Україну та Білорусь».