Депутати внесли 6 тисяч поправок до «антиколомойського» законопроєкту

15:50, 06.04.2020
Депутати внесли 6 тисяч поправок до «антиколомойського» законопроєкту

Поправки до банківського закону приймаються до кінця дня.

Депутати Верховної Ради запропонували рекордну кількість поправок до законопроєкту № 2571-д про поліпшення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

 

Про це повідомив член профільного законопроєкту, депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк.

 

"Зараз у нас уже приблизно 6000 поправок до банківського закону, і, судячи з темпу, кінцева кількість дотягне до 8000–8500 поправок (хоча я досі вірю в потенціал колег і цифру 10К+)", – написав він у фейсбуці.

 

Для порівняння, до законопроєкту про ринок землі депутати запропонували орієнтовно 4 тисяч поправок, через що його розгляд тривав із 6 лютого до 30 березня.

 

Поправки до банківського закону приймаються до кінця дня. Ще добу, за прогнозом Железняка, потрібно буде на те, щоби звести правки до порівняльної таблиці.

 

"Тому очікувати засідання комітету раніше середи, напевно, не варто", – вважає депутат.

 

Нагадаємо, що законопроєкт встановлює рамки судового перегляду рішень Національного банку України, а також скорочує можливості судів щодо встановлення розміру збитку, який завданий колишнім власникам банку через виведення його з ринку. Водночас у законопроєкті прописано, що визнання рішення про виведення банку з ринку незаконним не може бути підставою для його скасування.

 

Ухвалення цього закону було вимогою Міжнародного валютного фонду. Фонд рекомендував Україні встановити процедурні гарантії справедливого й неупередженого судового розгляду. Без них є ризик того, що хто-небудь із потерпілих може через суд отримати занадто велику компенсацію, яка створить величезну діру в державному бюджеті або резервах НБУ.

 

Законопроєкт отримав назву "антиколомойського", бо він значно ускладнить Ігорю Коломойському можливість повернути собі націоналізований у 2016 році ПриватБанк або отримати компенсацію за нього.