Суд збільшив покарання екснардепові Рудьковському за напад на посольство РФ у Києві

18:57, 20.03.2020
Суд збільшив покарання екснардепові Рудьковському за напад на посольство РФ у Києві

Процес проти колишнього нардепа пройшов в особливому порядку – без дослідження доказів, оскільки він повністю визнав провину і розкаявся в скоєному.

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції за поданням держобвинувачення збільшив термін позбавлення волі колишньому депутату Верховної Ради України Миколі Рудьковському на три місяці за напад на посольство Росії в Києві в 2014 році.

 

Про це повідомляє пресслужба суду.

 

“Вирок Московського міського суду від 9 грудня 2019 року стосовно Рудьковського змінено. Апеляційним судом частково задоволено апеляційне подання прокуратури на вирок, Рудьковському призначено покарання у вигляді двох років трьох місяців позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму”, – сказали в суді.

 

Рудьковський був визнаний в РФ винним у нападі на установу, яка користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин (ч. 2 ст. 360 КК РФ).

 

Вирок набув законної сили і підлягає виконанню.

 

Процес проти колишнього нардепа пройшов в особливому порядку – без дослідження доказів, оскільки він повністю визнав провину і розкаявся в скоєному.

 

Суд першої інстанції з урахуванням пом’якшувальних обставин – часткового відшкодування Рудьковським матеріального збитку в розмірі 2 млн рублів, наявності у нього на утриманні малолітніх дітей і позитивних характеристик, поведінки в період слідства і каяття – знайшов підстави для призначення йому покарання “нижче нижчого”, ніж передбачає його звинувачення.

 

Згідно з фабулою кримінальної справи, в червні 2014 року Рудьковський, будучи депутатом Верховної Ради України, разом із невстановленими особами з активістів націоналістичної організації і футбольних фанатів, узяв участь у нападі на посольство Росії в Києві.

 

Як повідомляла УМ, 28 вересня 2018 року його затримали в Москві і помістили під варту. Адвокати стверджували, що їх підзахисний не переховувався від слідства і нічого не знав про порушення проти нього кримінальної справи.

 

Мосміськсуд засудив до двох років колонії колишнього українського депутата Рудьковського

 

Під час арешту Рудьковський перебував на стаціонарній комплексній психіатричній експертизі в інституті ім. Сербського.

 

Нагадаємо, ще до того, в квітні 2018 року, Рудьковського затримували в Дубаї.

 

У 2013 році ЗМІ писали, що Рудьковський має намір зайнятися видобутком нафти в іракському Курдистані. Однак з нафтовидобутком у ексміністра не склалося через розбіжності з урядом автономії. Разом з тим, повідомляють, що останнім часом (до арешту) Рудьковський займався будівництвом в Іраку трубопроводу скрапленого газу, куди було залучено велику кількість російських грошей.

 

Також у колишнього нардепа були проблеми з українськими правоохоронцями – його було оголошено в розшук “Інтерполу” у справі про викрадення ексголови ПрАТ “Нафтогазвидобування”, а нині — народного депутата ІХ скликання від партії “Слуга народу” Олега Семінського.

 

Серед власників ПрАТ “Нафтогазвидобування” свого часу значилися Рудьковський і нардеп від “Опоблоку” Нестор Шуфрич. Семінського викрали в 2011 році, а відпустили лише через п’ять років. Серед замовників викрадення називалося ім’я Рудьковського.

 

Однак у той час, коли Генпрокуратуру очолював Віктор Шокін, Рудьковського було знято з розшуку “Інтерполу”.