Росія планувала відправити в ОРДЛО третій «Бук» – Bellingcat

09:07, 13.03.2020
Росія планувала відправити в ОРДЛО третій «Бук» – Bellingcat

Росія відправила влітку 2014 року на непідконтрольну територію України два зенітно-ракетних комплекси “Бук”, планувала відправити ще третій.

 

Про це у четвер, 12 березня, заявив в Гаазі засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс, передає “Укрінформ”.

 

“Перший прибув за кілька днів до того, як MH17 був збитий, але він зламався та повернувся до Росії. Тоді Росія намагалася відправити ще два у ніч проти 17 липня, але тільки одна установка перетнула кордон, бо бракувало автотягачів для транспортування “Бука”, – пояснив Гіґґінс.

 

Додамо, обвинувачення у справі про катастрофу літака рейсу МН17 заявило в суді, що в Україну з Росії у 2014 році відправили дві установки "Бук", але одна з них по дорозі зламалася.


 

 

 

 

Як повідомляла  УМ, 9 та 10 березня у Нідерландах відбулося два судових засідання у справі про збитий літак рейсу МН17.

 

При цьому на перший судовий процес не з'явився жоден підозрюваний. Йдеться про росіян Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна і Олега Пулатова, а також про українця Леоніда Харченка.

 

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири й 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

 

Міжнародна Спільна слідча група (JIT) дійшла висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

 

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

 

Згодом прокуратура Нідерландів пред'явила звинувачення чотирьом фігурантам і викликала їх для слідчих дій. Йдеться про полковника ГРУ Генштабу ЗС РФ Сергія Дубинського (позивний "Хмурий"), який нині є генералом, колишнього офіцера ФСБ Ігоря Гіркіна (позивний "Стрелок"), підполковника ГРУ Олега Пулатова (позивний "Гюрза") та бойовика «ДНР» Леоніда Харченка (позивний "Кріт").

 

За оцінками юристів, судовий процес  по звинуваченню чотирьох причетних до катастрофи малайзійського авіалайнера MH-17 триватиме 4-5 років.

 

 

  •