Плакати і група підтримки: Порошенко сам прийшов на допит у ДБР, фото, відео

11:40, 28.02.2020
Плакати і група підтримки: Порошенко сам прийшов на допит у ДБР, фото, відео

П’ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко прийшов на допит до Держбюро розслідувань без застосування силового приводу. 

 

Порошенко прийшов у ДБР разом з адвокатами. Також поруч ним стояли люди з плакатами на його підтримку, які зустрічали слова експрезидента оплесками.

 

“Ми, як я і обіцяв учора, прийшли до Державного бюро розслідувань. Розуміючи, що це фарс. Розуміючи, що це ознака політичних переслідувань”, - сказав він у своєму виступі на мітингу перед допитом.

 

Водночас його адвокат Ігор Головань повідомив, що слідча ДБР Сергеєва, на допит до якої Порошенка мали доправити примусово, сьогодні перебуває у відпустці.

 

“Тобто вони організували незаконну ухвалу Печерського райсуду про привід, а слідчий, до якого організовано привід, сьогодні у відпустці. Отака от "весела" історія”, - зазначив захисник.

 

Під ДБР виступили члени його фракції – Артур Герасимов, Ірина Геращенко, Ніна Южаніна, Володимир В’яторович, Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вони заявили, що справи проти експрезидента сфабриковані, а сам він завжди діяв відповідно до законів і Конституції. За словами соратників Порошенка, усі справи політично мотивовані, про що засвідчили так звані "плівки Труби" (екскерівника ДБР, – ред.)

 

Люди, які прийшли на підтримку п’ятого президента, тримали плакати "Ні політичним репресіям", "Державне бюро репресій" тощо.

Також за спинами політиків стояла дівчина в українському національному одязі з кайданками на руках та заклеєним стрічкою ротом. 

 

Сам Петро Порошенко оприлюднив заяву, в якій вимагає через суд вимагає закрити справу ДБР, бо «нема події злочину»

 

 "Ми з нашими адвокатами щойно повернулися з Шевченківського суду Києва. 10 хв тому суддя прийняла рішення скасувати постанову слідчого про відмову нам у закритті кримінальної справи, по якій ми сьогодні запрошені на допит. Постанова скасована. Суддя прийняла рішення зобов’язати слідчого розглянути закриття кримінальної справи у зв’язку з відсутністю події злочину. У мене немає жодних ілюзій. Вони знову будуть не виконувати рішення суду. Вони знову будуть виконувати вказівки з Банкової. Володимире Олександровичу, займіться функціями президента: захищайте країну, укріплюйте світову солідарність, допомагайте вирішувати соціальні проблеми людей. І не ставайте Януковичем. У нього дуже погане було минуле. І майбутнє теж нерадісне", - сказав він.

 

Порошенко закликав Зеленського залишити у спокої судову і правоохоронну систему, які мають бути незалежними, бо те, що всі "чули на плівках колишнього (керівника ДБР – ред.) Труби – це щоденне втручання у роботу слідчих і суддів, і це кримінальний злочин".

 

Він також додав, що не братиме участі у шоу, але як законослухняний українець буде ходити на допити і доводити, що "правильно зробив, коли підписав Мінські угоди, бо це дозволило сформувати світову коаліцію на підтримку України і застосувати санкції проти країни-агресора Російської Федерації".

 

Як повідомляла «УМ», 21 лютого Печерський суд Києва дозволив Державному бюро розслідувань здійснити примусовий привід Порошенка на два допити у ДБР – 28 лютого і 6 березня. Захист Порошенка назвав рішення політичними і оскаржив їх у п’яти інстанціях.

 

Виконувачка обов'язків голови ДБР Ірина Венедіктова пояснювала, що Порошенко 30 разів не прийшов на допит, у зв'язку з чим бюро підготувало пакет доказів для силового приводу