Пристайко назвав шість зовнішньополітичних висновків із окупації Криму

14:04, 26.02.2020
Пристайко назвав шість зовнішньополітичних висновків із окупації Криму

Шість років окупації Криму - це достатній термін для того, щоб українці і вся світова спільнота змогли зробити певні загальні висновки.

 

Їх перелік надав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час виступу на форумі "Age of Crimea 2020 - Час Криму", передає кореспондент УНН.

 

"Шість років - це достатній термін для того, щоб українці і вся світова спільнота змогли зробити певні загальні висновки. Головними зовнішньополітичними висновками я б назвав наступні. Перше – окупація і незаконна спроба анексії мали глибокі наслідки, оскільки глибоко підірвали авторитет всієї системи міжнародного права, завдавши удару по системі світової безпеки. Якщо хтось сподівався, що все само собою зростеться, то цього не сталось і статись не могло. Нормальний світопорядок відновиться лише тоді, коли Крим повернеться до України", - сказав міністр.

 

Він підкреслив, що поки триває "гібридна війна" "не тільки проти України, але і проти всього демократичного світу – проти ЄС, США, НАТО".

 

"Друге – політика поступок агресору в надії на його умиротворення – це утопія, принаймні, коли маємо справу з Росією та її неоімперськими амбіціями. Крим не став для Москви відкупною проти продовження (війни - ред.) в центрі Європи, як думали деякі наші іноземні партнери, та, треба визнати, дехто в Україні. Кримський "успіх" лише сп’янив кремлівських лідерів і заохотив їх до нових завоювань, на жаль, значно більш кривавих", - наголосив голова МЗС.

 

На його думку, дипломатична м’якість у протидії агресору сприймається у Кремлі як слабкість і лише провокує її розширення.

 

"Третє – необхідно посилити увагу як Києва, так і всієї міжнародної спільноти до окупованого Криму. Важкі бої та величезні втрати на Донбасі у 2014-15 роках змусили нас обмежити "мінські домовленості" лише до питання Донбасу... Росія взагалі вважає, що Крим – це закрите питання, яке розгляду не підлягає. Проте хочу нагадати, що ніде у "мінських домовленостях" не сказано, що питання Криму знімається з порядку денного або переноситься на потім. Таким чином, підхід "спочатку на Донбас, а потім в Крим", я вірю, не є розумним. Більше того, є досить хибним", - сказав Пристайко.

 

З його слів, Крим має звучати на всіх міжнародних майданчиках, в переговорах з Росією і на всіх безпекових форумах.

 

"Четверте – міжнародний політично-економічний тиск на агресора має стати ще більш дієвим, послідовним, інтенсивним та невідворотнім. У випадку з Росією санкції – це єдиний спосіб врегулювати збройний конфлікт мирними, політико-дипломатичними методами. Дієві санкції коштують дорого, однак війна і дискредитація основних положень і принципів міжнародного права ще дорожча, адже втрата довіри до міжнародних відносин має суттєвий фінансовий вимір, не кажучи уже про наслідки бойових дій", - пояснив він.

 

Дипломат вважає, що санкції мають поступово посилюватись.

 

"П’яте, Крим – це надзвичайно багатогранна геополітична проблема, яка не повинна випадати з поля зору українського народу і світової спільноти. Проте особливо болючою є проблема гуманітарна. Крим – це не тільки окупаційний режим для всього населення, не тільки вбивства, арешти, репресії українських громадян та патріотів. Це насильницьке позбавлення батьківщини і переслідування цілого народу… І останнє – не можна вірити численним "доброзичливцям" від політики, які, можливо навіть щиро, переконують нас, що Крим втрачено назавжди… Якщо ми будемо впевнені у своїх силах і силах міжнародної демократії, якщо наполегливо і цілеспрямовано боротимемось за справедливість і національну гідність, ми обов’язково переможемо", - додав він.