Уряд планує провести перепис населення на Донбасі і в Криму за допомогою супутника

15:23, 13.02.2020
Уряд планує провести перепис населення на Донбасі і в Криму за допомогою супутника

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет планує рахувати населення на окупованих територіях Криму і Донбасу за допомогою проєкту супутникової зйомки.

 

Про це сказав Дубілет в ефірі Українського радіо

 

"Ми якраз зустрічалися з представниками ООН, які будуть допомагати нам з проєктом супутникової зйомки, який є дуже складним", - сказав він.

 

Водночас Дубілет додав, що наразі важко сказати, наскільки точно можна оцінити через супутники чи якісь інші інструменти кількість населення в Криму та на окупованих територіях.  

 

Міністр нагадав, що схожий проєкт проводили в Афганістані, де значна частина території теж не контролюється владою.  

 

Дубілет також повідомив, що наразі в уряді немає консолідованого рішення щодо того, як буде проводитися перепис. Він висловив сподівання, що за 1-2 місяці вони завершать своє дослідження, зможуть зробити оцінку по окремих населених пунктах і зрозуміють, наскільки точною вона буде.

 

Крім того, в уряді думають, чи можна зробити перепис населення таким чином, щоб не просто отримати якусь загальну інформацію, а можливо, "схрестити" це або з видачею id-карток чи ЕЦП, аби люди отримати інструменти для користування електронними послугами.

 

Як повідомляла УМ, 28 листопада міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет повідомив, що Кабмін вирішив провести ще 2019 року так званий електронний перепис населення за допомогою даних мобільних операторів та соціологічних досліджень.

 

Всеукраїнський перепис населення планували провести в період з 10 листопада по 23 грудня 2020 року.

 

У січні 2020-го результати оцінки чисельності наявного населення України, яку провів уряд, показали, показали, що нині в країні мешкають 37,289 млн громадян.

 

4 лютого "Український центр суспільних даних" оприлюднив на своєму сайті і в Фейсбуку інформацію про те, що дані статево-вікової структури у "переписі" Дубілета "отримані шляхом простого множення даних Держстату на 0,888 (або 88,8%)" і заявив, що Дубілет фальсифікував свій "електронний перепис".

 

Дубілет заперечив фальсифікацію оцінки чисельності населення України, здійсненої на підставі комбінованого аналізу, називаючи екстраполяцію одним із методів.

 

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова заявила, що без традиційного перепису населення наразі не обійтися, оскільки повноцінних реєстрів в Україні немає.Дубілет на це відповів, що в уряді ще не прийняли рішення, чи проводити перепис населення.