Порошенко заперечив будь-який стосунок до «Роттердаму+»

12:56, 22.09.2019
Порошенко заперечив будь-який стосунок до «Роттердаму+»

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що не має стосунку до розробки формули «Роттердам+» для формування ціни на вугілля для виробництва електроенергії

 

Про це він сказав в ефірі програми «Рандеву з Яніною Соколовою» на «5 каналі».

 

«Ніякого стосунку я до цієї формули не маю і ніколи в очі не бачив до того, як вона була запроваджена і почала публічно обговорюватися», — сказав Порошенко.

 

Порошенко зазначив, що до застосування формули «Роттердам+» ціни на електроенергію встановлювалися через ручне управління.

 

«Формула це крок вперед відносно ручного керування», — сказав експрезидент.

 

За його словами, якби критика «Роттердам+» була справедливою, то після скасування формули ціни на електроенергію впали б.

 

«Виявляється, якби ціна була завищена і якщо є ринковий принцип формування ціни, на цих 10 чи 18 мільярдів ціна мала впасти, якщо є ринок. А що ми бачимо: після скасування «Роттердаму» ціна виросла», — додав Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

 

Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".
Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

 

8 серпня Національне антикорупційне бюро України оголосило ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули “Роттердам+”, підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

 

Зокрема, йдеться про ексголову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП); чинного директора ДП «Оператор ринку» (на момент запровадження «Роттердам+» – член НКРЕКП); начальника відділу НКРЕКП; керівника управління НКРЕКП;  заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України; директора департамента однієї з компаній зазначеної групи, поінформували в Антикорупційному бюро.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме 50 млн грн застави для одного з фігурантів справи щодо запровадження так званої формули «Роттердам+».  йдеться про директора ДП "Оператор ринку" колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокімова.

 

 

Раніше детективи Національного антикорупційного провели обшуки в офісі фінансової групи компаній.


 

НАБУ не знайшло документального підтвердження того, що вугілля в Україну за формулою "Роттердам+" потрапляло морем з Роттердама в заявлених обсягах.

 

Вовк назвав справу "Роттердам+" "розкрученою медійно-юридичною бульбашкою та заявив про "політичний характер переслідування" його особисто і колег.