Віталій Кличко назвав своє звільнення неконституційним (відео)

17:17, 04.09.2019
Віталій Кличко назвав своє звільнення неконституційним (відео)

Віталій Кличко додав, що не отримував офіційних документів про звільнення (фото: facebook.com / Віталій Кличко)

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що рішення Кабінету міністрів України про звільнення його з посади голови Київської міської державної адміністрації неконституційне, підкресливши, що звільнити його можуть тільки жителі Києва.
 
Він також заявив, що залишається міським головою Києва.
 
"Уряд зробив крок до того, щоб в столиці було введено двовладдя. А по суті - пряме президентське правління. Кличка можуть звільнити тільки кияни, які обрали його міським головою", - сказав він на брифінгу.
 
Мер Києва додав, що такими діями намагаються позбавити людей права обирати владу, що неконституційно і суперечить законодавству про місцеве самоврядування.
 

При цьому Кличко додав, що не отримував офіційних документів про звільнення.
 
Щодо підписання президентом Володимиром Зеленським подання про його звільнення, Віталій Кличко сказав:
 
"Наступний крок - президент повинен підписати подання, якщо він підпише, воно буде вступати в силу, але одне можу сказати - я залишаюся київським міським головою... Я буду боротися не за крісло, не за посади, а за можливість киян, за ключові принципи", - зазначив Кличко.
 
Нагадаємо, Кабінет міністрів прем'єра Олексія Гончарука підтримав звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА.
 

Як відомо, Офіс президента Зеленського домався звільнення Кличка - чи через подання Кабінету міністрів, чи через відставку Кличка, який одночасно очолював Київраду.

 

Попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.

 

Голова Офісу президента Андрій Богдан стверджує, що його намагалися підкупити в інтересах Кличка. Він направив до Кабміну подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА.

 

Керівник Офісу президента Андрій Богдан також заявив, що Кличко не контролює столичну раду, і свої групи в ній мають окремі "смотрящі".  За словами Богдана, до нього приходила людина нібито від одного зі "смотрящих" і пропонувала розділити награбовані бюджетні гроші столиці навпіл.

 

Кличко назвав заяви Богдана про корупцію в столиці добіркою пліток і маніпулятивних домислів.

 

Він звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальне провадження за цим фактом і перевірити твердження Богдана.

 

Суперечки між очільниками ОПУ і КМДА тривали відтоді, коли команда Зеленського вирішила розділити повноваження мера і голови столичної міськдержадміністрації.

 

Раніше міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив йому чутки про розділення повноважень мера столиці і очільника Київської міської державної адміністрації. Мер Києва зазначив, що в розмові з Зеленським наголосив на тому, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень - це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.