Україна святкує День Незалежності (наживо)

09:33, 24.08.2019
Україна святкує День Незалежності (наживо)

(Укрінформ)

У центрі Києві розпочалися святкові заходи з нагоди Дня Незалежності України за участі президента Володимира Зеленського.

 

Замість військового параду, на головній вулиці столиці відбувається офіційна «Хода гідності». А військові, які незгодні з таким рішенням, організовують альтернативний захід – Марш захисників України.

 

Президент Володимир Зеленський оголосив на Майдані Незалежності хвилину мовчання за загиблими. Після хвилини мовчання пролунали 100 дзвонів, які також підхопили усі міста України. Ці дзвони символізують сто ударів серця кожного з полеглих героїв Небесної Сотні.

 

Також відбулося урочисте підняття Державного Прапору України. Церемонія проходила під Державний Гімн України у виконанні зведеного хору.

 

 

На алеї представлено художні інсталяції у вигляді щитів «Беркута»- їх діти під час ходи президента почали розмальовувати долонями у жовто-сині кольори, та пожежної машини з брандспойтом, яку використовували правоохоронці під час подій на Майдані.

 

 

Володимир Зеленський під час виступу на урочистостях заявив, що кожен його ранок починається з смс від Генерального штабу про ситуацію на Донбасі.

 

«Кожен мій ранок починається від смс-повідомлень. Це смс від Генерального штабу», - - сказав він.

 

За його словами, цими повідомлення його інформують про кількість обстрілів і втрат на Донбасі.

 

Водночас Президент підкреслив, що лише тоді ранок є добрим, коли цифра в смс - «0».

 

Глава держави подякував захисникам, які зараз боронять Україну на сході держави, наголосивши, що святкувати День Незалежності ми можемо саме завдяки їм.

 

"Сьогодні ми відзначаємо, мабуть, найважливіший день в житті держави - день, коли вона здобула незалежність", - розпочав свій виступ Володимир Зеленський.

 

За його словами, вже сформувалося ціле покоління тих, хто народився в незалежній Україні - це "ментальна опора свободи, демократії та розвитку".

 

У своїй промові президент перерахував здобутки та виклики, які постали перед Україною з часу здобуття незалежності.

 

У 2014 році, за його словами, Україна «народилася вдруге як країна та як суспільство, люди об'єдналися та згуртувалися».

 

У промові Зеленський алегорично нагадав про анексію Крима та агресію Росії на Донбасі: «Уявіть, що сусід відібрав у вас двох дітей. Одній — під дулом автоматів — видав інше свідоцтво про народження і тепер стверджує, що це його дитина... А другу зачинив в іншій кімнаті й поставив охорону. Ви чуєте, як ваша дитина плаче і не можете туди зайти ... Але одного дня ми будемо разом, бо голос рідної крові переможе».

 

На трибунах призначених для гостей присутні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

 

Також присутні члени Кабміну, зокрема міністра фінансів Оксана Маркарова, міністр спорту Ігор Жданов, мінстр оборони Степан Полторак, а також Омбудсмен Людмила Денісова. Крім того присутні предстоятель, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, почесний патріарх ПЦУ Філарет та предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій.

 

Також на трибунах помічений грузинський артист Вахтанг Кікабідзе. 

 

 

Вулицю Хрещатик перекрили для автомобілів та пішоходів, вздовж неї встановлено паркан, біля якого чергують правоохоронці.

 

Закриті деякі виходи з підземних переходів. Також поліцейські з металошукачами чергують навколо Майдану Незалежності.