Єльченко нагадав Радбезу ООН про репресії української мови з боку Росії

09:14, 17.07.2019
Єльченко нагадав Радбезу ООН про репресії української мови з боку Росії

(Укрінформ)

Росія сторіччями піддавала українську мову репресіям, а нині попри наявність близько трьох мільйонів українців, в РФ немає жодної української школи. Водночас в окупованому Криму Росія закрила всі українські школи і половину кримськотатарських.


Про це постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив під час засідання Ради Безпеки ООН щодо "мовного закону", повідомляє Укрінформ.

 

"Країна, яка сторіччями репресувала українську мову та примусово витісняла її російською у всіх сферах суспільного життя, не має права розповідати нам, якою мовою писати та говорити", - заявив Єльченко.

 

Український дипломат додав, що українські школи є в Австралії, Аргентині, Словаччині та багатьох інших країнах. А в Росії, де мешкає близько 3 мільйонів українців, немає жодної української школи.

 

"Більше того, у Криму до російської окупації 2014 року було 7 українських та 15 кримськотатарських шкіл. Окупаційна влада закрила всі українські та половину кримськотатарських шкіл", - нагадав він.

 

Єльченко порадив лицемірам із Росії розгледіти "колоду у власному оці".

 

 Водночас постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів’єр на засіданні Радбезу щодо "мовного закону" заявив, що війна в Україні забрала вже понад 13 тисяч життів і це жодним чином не пов’язано з законом про українську мову, який жодним чином не стосується міжнародного миру та безпеки, і лише українці повинні вирішувати, які мовні політики впроваджувати.

 

“Україна тримається у дуже важкій ситуації внаслідок конфлікту, який вже забрав понад 13 тисяч життів. І ця ситуація жодним чином не є наслідком ухвалення 25 квітня закону про використання української мови як державної мови.

 

Цей закон жодним чином не загрожує міжнародному миру та безпеці. Це лише справа і вибір самих українців щодо мовних політик - у спосіб, який відповідає європейським та міжнародним зобов’язанням України”, - заявив де Рів’єр.

 

"Франція віддана територіальній цілісності, незалежності та суверенітету України і ніколи не визнає анексію Криму. Франція засуджує роздачу російських паспортів, вважає її підривом Мінських домовленостей. Французький дипломат нагадав, що завтра - п’яті роковини збиття Росією літака #MH17. Франція також вимагає звільнити моряків, як вимагає міжнародний трибунал ООН", - наголосив Ніколя де Рів’єр.

 

За підсумками засідання представники країн ЄС (Бельгії, Франції, Німеччини, Польщі, Великої Британії та Естонії) оприлюднили спільну заяву.

 

"Ми очікуємо, що Росія негайно припинить підживлювати конфлікт і утримається від дій, які підривають виконання Мінських угод і які заважають повному відновленні контролю українського уряду над цими територіями, відповідно до угод. Зокрема Росія повинна припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів і видачу паспортів українським громадянам на Донбасі", - йдеться в заяві.

 

Країни ЄС зокрема також засудили напад на санітарний автомобіль поблизу Водяного 1 липня, внаслідок якого загинуло двоє і одна людина була поранена.

 

У заяві також закликали всі країни, особливо Росію, до повної співпраці зі Спільною слідчою групою та правоохоронними органами в Нідерландах для встановлення винних за збиття літака MH17.

 

Делегація Росії скликала 16 липня засідання Радбезу ООН для обговорення закону про забезпечення функціонування української мови як державної, який набуває чинності у цей день.

 

Напередодні постпред України Володимир Єльченко розповів, що Україна та її західні партнери використають засідання, аби говорити не про українську мову, а про роковини збиття #МН17, незаконне утримання Росією військовополонених українських моряків попри рішення трибуналу ООН, ескалацію на Донбасі та розстріл українських медиків.