Кандидатів від партії Міхеїла Саакашвілі не пустили на парламентські вибори

08:29, 24.06.2019
Кандидатів від партії Міхеїла Саакашвілі не пустили на парламентські вибори

Міхеїл Саакашвілі (фото: facebook.com)

Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатам від партії Міхеіла Саакашвілі "Рух нових сил".  
 
Відповідне рішення ЦВК ухвалила на черговому засіданні, передає "Українська правда". 
 
"Розглянувши відповідні документи, ЦВК відмовила у реєстрації кандидатів, включених до виборчого списку "Руху Нових Сил"  у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та кандидатів, висунутих в одномандатних виборчих округах", - йдеться у повідомленні. 
 
У Центрвиборчкомі пояснили, що позачергові вибори було призначено указом президента від 21 травня.
 
"Відтак, розгляд 8 травня на засіданні політради партії "РНС" питань, пов’язаних з участю партії у позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, не міг бути здійснений", - заявили у ЦВК. 
 
За даними комісії, позачерговий з’їзд "Руху Нових Сил", що був скликаний 10 червня та на якому було затверджено виборчий список кандидатів "відбулися у порушення вимог статуту цієї партії". 
 
У ЦВК заявили, що копію рішення ЦВК та копію протоколу засідання ради партії "РНС" від 8 травня і протоколу позачергового з’їзду "РНС" від 10 червня надішлють Нацполіції "для здійснення перевірки та у разі необхідності - вжиття передбачених законодавством заходів реагування".
 
Як писала "УМ", суд дозволив Саакашвілі балотуватися в Раду.
 
Як відомо, Міхеїл Саакашвілі повернувся до України 29 травня, після того як президент Володимир Зеленський повернув йому громадянство.
 
Саакашвілі заявив, що приїхав не мститися, а "будувати нову Україну". Він також похвалив Зеленського: "Пацан сказав, пацан зробив".
 
Нагадаємо, 12 лютого 2018 року Міхеїла Саакашвілі затримали в ресторані та депортували до Польщі, звідки він вирушив до Нідерландів. В Нідерландах Міхеіл Саакашвілі отримав посвідчення особи. .
 
Перебуваючи в Україні, Саакашвілі був фігурантом у трьох кримінальних провадженнях, які розслідують українські правоохоронці. Перша справа була пов’язана з організацією акцій протесту і так званими "грошима Курченка".
 
Безпосередньо щодо цієї справи його й допитували в СБУ. У березні 2018-го ГПУ повідомила, що призупинила кримінальне провадження щодо Саакашвілі.