ОБСЄ вимагає терміново розслідувати замах на Вадима Комарова в Черкасах

12:41, 07.05.2019
ОБСЄ вимагає терміново розслідувати замах на Вадима Комарова в Черкасах

Вадим Комаров (фото: bbc.com)

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Харлем Дезір заявив, що вражений замахом на вбивство журналіста з Черкас Вадима Комарова, який перебуває в комі в реанімації міської лікарні №3, і вимагає  термінового та ефективного розслідування з боку України. 
 
Про це повідомляється на сайті місії ОБСЄ.
 
За словами Дезіра, необхідно вже сьогодні провести ефективне розслідування замаху на вбивство журналіста Вадима Комарова в Черкасах.
 
"Засуджую цей дуже жорстокий напад на журналіста Вадима Комарова в Черкасах, після якого він опинився в комі. Це замах на місцевого журналіста-розслідувача, відомого своїми репортажами про корупцію. Ця цілеспрямована атака викликає особливу тривогу і не може залишитися безкарною. Розслідування було розпочато негайно, і я закликаю владу зробити все можливе для повного розслідування злочину", - наголошує Дезір.
 
До речі, у вихідні через напад на Комарова в Черкасах побували представники ОБСЄ з моніторингу розслідування злочину.
 
Вони прибули до лікарні, зустрілися з лікарями та відповідальними представниками. За неофіційною інформацією, гості з Києва були вражені станом справ.
 
Відомо, що журналістові і блогеру Вадиму Комарову нанесли три удари по голові тупим предметом.
 
Напад було скоєно 4 травня вранці на перехресті вулиць Надпільна і Небесної сотні в Черкасах.
 
 
У тяжкому стані з відкритою черепно-мозковою травмою його було доправлено до реанімації Третьої міської лікарні.
 
Журналіста прооперували, операція тривала дві години.
 
Лікарі повідомили, що Комаров перебуває в стані штучної коми, і цей термін може тривати мінімум місяць, щоб людина могла вижити.
 
За інформацією місцевого журналіста і юриста Валерія Макєєва, напад на Комарова стався, коли той ішов до Центрального ринку Черкас, щоб зробити певні домашні покупки перед довгоочікуваним відпочинком у Єгипті, передає "Прочерк".
 
А також, як розповіла дружина Комарова, він мав "за чимось зайти до поліції".
 
"Думаю, що це все за тою "копією довідки про психічну хворобу одного із очільників міста", яка не заважає розподіляти потужний бюджет та, свого часу, стала рятівною від кримінального покарання. Копію мали йому надати до від’їзду," - зазначив Макєєв.
 
Зараз лікарі не радять переміщати Комарова до якихось інших клінік. Принаймні найближчий тиждень.
 
Лікарі дозволили доньці та дружині Вадима п’ять хвилин поспілкуватися з ним.
 
"Його стан описати неможливо, це дуже важко бачити, - розповідає донька журналіста Ірина, яка прилетіла з Німеччини. - Це дуже боляче, якщо стосується тебе, твоєї родини".
 
"Вигляд у Вадима жахливий, але він реагує на нас. У нього почастішав пульс і дихання, він нас упізнав, і це хороший прогноз, - каже дружина журналіста. - Лікарі зауважують, що стан стабільно тяжкий. Вони борються. Все, що можна зробити, зроблять. Відвідувати Вадима будуть лише родичі. Щодо злочину - це так несправедливо і жахливо. Зло має бути покаране. Це такий біль для всіх і для сім’ї зокрема".
 
Наразі, кажуть у поліції Черкаської області, проводяться заходи щодо встановлення нападника та його затримання.
 
Замах на Вадима Комарова був далеко не першим. 1994 року журналіст пережив один напад, коли працював над журналістським розслідуванням, яке стосувалося прокурорів.
 
2016 року журналіста Вадима Комарова намагалися застрелити. 7 вересня серед білого дня у Черкасах невідомий стріляв у нього, але не влучив.
 
Ще тоді Вадим пов’язував напад зі своєю професійною діяльністю. Нападника він бачив вперше, проте дуже добре запам’ятав як він виглядає. Тоді Комаров звертався з відповідною заявою в правоохоронні органи. Винних не знайшли.
 
У липні 2017 року Вадима Комарова було побито під час громадського обговорення проекту будівництва житлового комплексу в мікрорайоні Черкас Митниця. Інцидент стався в приміщенні школи №33.
 
Із діагнозом "закрита черепно-мозкова травма, струсом головного мозку, забійною рана надбрівної дуги та забоєм ніг" він потрапив до Третьої міської лікарні, після чого лікувався в обласній лікарні.
 
Як писала "УМ", жорстоко побитого журналіста Вадима Комарова з розбитою головою близько дев'ятої години ранку 4 травня побачили перехожі на вулиці на перехресті Надпільної і Небесної Сотні. Вони і викликали "швидку".
 
Нагадаємо, кримінальне провадження за фактом нападу на Вадима Комарова було перекваліфіковано зі статті "Умисне тяжке тілесне ушкодження" на статтю "Замах на умисне вбивство".
 
Як відомо, Вадим Комаров у своїх публікаціях не раз порушував дуже гострі теми. Одна із найбільш гучних публікацій за останній час - про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії №62. Серед інших тем публікацій Комарова - розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді.