Росія не змогла повернутися до ПАРЄ і зняти санкції

22:14, 10.04.2019
Росія не змогла повернутися до ПАРЄ і зняти санкції

Деталі та регламент рішення ще мають бути узгоджені (фото: Леонід Ємець)

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", яка початково мала на меті зняття санкцій з Росії.
 
Про це повідомляє "Європейська правда".
 
За дане рішення проголосувало 105 членів ПАРЄ, 30 - проти, 16 утрималися.
 
Як відомо, доповідь та проект цього рішення готував проросійський депутат від Нідерландів Тіні Кокс. Однак під час підготовки документу до голосування вдалося прибрати з тексту ключові небезпечні норми.
 
"Зрада сьогодні відміняється. В ПАРЄ одноголосно підтримали мою поправку, що будь-які нові механізми по санкціям будуть лише додатковими", - повідомила народний депутат Олена Сотник 9 квітня.
 
Початково пропонувалося запропонувати новий складний механізм запровадження санкцій, скасувавши існуючу санкційну процедуру.
 

Натомість, в ухваленому документі йдеться про те, що нова громіздка процедура буде створена на додаток до існуючої, нинішнє право ПАРЄ самостійно накладати санкції на Росію залишається без змін.
 
У відповідності до ухваленого рішення, додаткову санкційну процедуру можна буде застосовувати для запровадження найжорсткіших санкцій проти держави-члена Ради Європи, включаючи рекомендацію про вихід цієї держави з Ради Європи.
 
У рішенні підкреслюється, що воно спричинене ситуацією, яку створила Росія після анексії Криму та нападу на Донбас, тому ця процедура може бути запроваджена також проти Росії. 
 
Рішення про ці найжорсткіші санкції має бути ухвалене за спільним рішенням ПАРЄ, Комітету міністрів та генерального секретаря Ради Європи.
 
Деталі та регламент цієї процедури ще мають бути узгоджені.
 
Раніше стало відомо, що політики Німеччини відкрито ведуть активні дії для зняття санкцій з Росії у Раді Європи і планують досягнути цього на поточній сесії ПАРЄ.