НАТО вимагає від Москви повернути Крим Україні

13:15, 18.03.2019
НАТО вимагає від Москви повернути Крим Україні

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг під час саміту альянсу (фото: DW)

Північноатлантичний альянс закликав повернути Крим Україні, в черговий раз засудивши анексію Криму - акт порушення міжнародного права, який НАТО не визнає і ніколи не визнає.
 
Про це йдеться у заяві Північноатлантичної Ради, передає "Європейська правда".
 
"Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україну. Ми знову підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод. Крим - територія України" - наголошується у заяві.
 
У НАТО підкреслили своє рішуче засудження анексії, яку Альянс не визнає і не буде визнавати.
 
Також НАТО засуджує мілітаризацію півострова і висловлює стурбованість планами Росії з подальшого нарощування військового потенціалу в Чорноморському регіоні.
 
"Невиправдане використання Росією військової сили проти українських кораблів і військово-морських сил біля Азовського моря і Керченської протоки в листопаді 2018 року є частиною більшої структури російських агресивних дій в регіоні" - заявили в НАТО, закликавши відпустити українських моряків і повернути кораблі.
 
Також Альянс висловив підтримку міжнародним санкціям проти Росії.
 
"Не може бути повернення до "звичайного" бізнесу, поки не відбудеться чітка, конструктивна зміна в діях Росії, що свідчить про дотримання міжнародного права та її міжнародних зобов'язань і обов'язків" - йдеться в заяві.
 
Як відомо, Росія відзначає сьогодні 5 років окупації Криму, яке називає так званим "возз'єднанням" в результаті "референдуму" в 2014 році, що досі не визнаний в світі і через який країни світу ввели санкції проти Росії.
 
Нагадаємо, раніше Сергій "Гоблін" Аксьонов заявив, що в окупованому Криму більше військ, ніж у всій Україні.